foradia barnasants

Nosaltres, els Barnasants

El lema de la 27ª edició del Festival Internacional de Cançó d’Autor, Barnasants, parafraseja el títol de l’obra, Nosaltres els valencians, de Joan Fuster en el centenari del seu naixement

El Barnasants és un projecte de cultura en xarxa fundat per Pere Camps quan l’any 1995, a les Cotxeres del Barri de Sants a Barcelona, va començar a programar recitals. Han passat vora tres dècades i la perseverança d’aquest activista cultural ha teixit un festival confederal agermanat per la  musica al País Valencià, les Balears, l’Alguer o la Catalunya Nord, territoris que comparteixen llengua i cultura. A terres valencianes en són sis les poblacions adherides: València, Bellreguard (la Safor) Sagunt i Petrés (Camp de Morvedres) Godella (Horta nord) i Bunyol (Foia de Bunyol). 

Sagunt arranca aquesta edició el 5 de febrer amb el concert de Mireia Vives i Borja Penalba. Asun Moll, regidora de cultura, afirma que cal donar suport  als circuits de música que no són macrofestivals i destaca que és la primera vegada que aquesta ciutat forma part del Barnasants juntament amb la població de Petrés on el 6 de març actuarà Eva Gomez. 

Godella, que l’any passat va ser seu del lliurament dels premis del Col·lectiu Ovidi Montllor, també s’estrena al festival. La seua regidora, Tatiana Prades, assegura que formar-ne part és segell de qualitat. Aquesta localitat programarà en el mes de maig: Montse Casellas amb entrada gratuïta al Centre Cultural Villa Eugenia, i al Teatre Capitolio, Javier Gurruchaga y la Orquesta Mondragón, i Toti Soler. 

Bellreguard porta tres edicions al Barnasants i el 26 de febrer rebrà a la banda mítica Brams, referent de la música combativa. El  23 d’abril farà trenta anys de l’última conferència pública de Joan Fuster, una efemèride que es celebrarà amb el concert de Rafa Xambó i el 7 de maig actuarà la Banda Obrera del poble. Per a Juanjo Giner, regidor de cultura, s’entrellaça així cultura, democràcia i teixit associatiu.

A València, l’Octubre, Centre de Cultura Contemporània acollirà, entre altres, la formació alcoiana, Júlia o el grup d’Ontinyent Tendur; a l’escenari del Teatre Micalet pujarà Mazoni, Marina Rosell o Roger Mas. I a la Rambleta, Maria del Mar Bonet.

Hi tindran lloc vint-i-nou concerts al llarg de quatre mesos i un espectacle teatral molt fusterià amb música en viu amb el suggestiu títol de El tocadiscos de Fuster.

Camps s’ha envoltat d’un equip jove que haurà de fer-li el relleu generacional perquè pensa que en tres anys es retirarà a gaudir de la darrera etapa de la seua vida. A aquest agitador caldria aplicar-li l’últim vers de Bertol Brecht: “Hi ha homes que lluiten un dia i són bons. Hi ha altres que lluiten un any i són millors. Hi ha aquells que lluiten molts anys i són molt bons. Però hi ha els que lluiten tota la vida, eixos són els imprescindibles.”

Font: Amàlia Garrigós./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *