foradia subscriutegrat

Marcos Martínez: “Ací cap una persona més progressista o conservadora”

Ha format part d’UPyD i Cuitadans, i després de la seua experiència ha vist que el millor que pot fer per Alcoi és treballar pel seu poble des d’una plataforma lliure sense ideologies i municipal. Ara presenta el seu projecte i la seua candidatura amb Acció Democràtica Independent

 • Després d’estar com a regidor en Ciudadanos i deixar el partit, que ha sigut el que t’ha motivat per a presentar-te amb una nova formació?

Haver estat de forma no adscrita m’ha donat llibertat d’actuació, i això és el que m’ha fet reflexionar. Les experiències que he tingut en Ciudadanos, i abans en UPyD, m’ha fet veure que es poden fer les coses d’altra forma. Al cap i a la fi, els polítics s’estan allunyant de la ciutadania i és una cosa que hem de corregir perquè és una pena que tinguem eixa distància entre la gent. Això és el que m’ha motivat a crear ADIN i presentar-me com a alcaldable d’Alcoi.

 • Has parlat que has estat en diferents formacions, i ara has creat ADIN (Acció Democràtica Independent), que és una plataforma més municipalista. Què defineix aquest partit?

Acció perquè volem estar en moviment, estar en relació amb la gent, al carrer i treballar. Democràtica, perquè és una línia transversal. Tot el món cap, el que volem és despenjar-nos de línies ideològiques que a vegades bloquegen projectes o ens fan decidir o votar coses que no estem al 100% d’acord, o que se’n van del camí que necessita un municipi en concret. I Independent, perquè no volem ni dependre d’unes sigles, ni tindre una ideologia concreta, sinó centrar-se en la gent i en els projectes.

 • Quins avantatges té crear una marca política d’aquest tipus?

ADIN s’ha creat de forma comunitària, però sols es presentarà en eleccions municipals. El que no volem és que vinga (per dir-ho d’una manera gràfica), un Ximo Puig de torn, o un Mazón, i que ens diga quina política hem de seguir en Alcoi o que podem o no portar o demanar per a Alcoi. Volem desmarcar-nos d’això. No volem presentar-se a unes eleccions autonòmiques perquè no volem ser el que estem criticant. El partit s’ha fet de forma autonòmica perquè diferents poblacions puguen aprofitar la marca, però Acció Democràtica Independent no anirà més enllà d’unes eleccions municipals. Un dels avantatges és que estem a prop de la ciutadania. A mi m’agrada la política, i a la gent del meu voltant també, i ens agrada estar al carrer i conéixer els problemes del dia a dia. M’agrada aquesta política i no la d’atril. Tampoc ens meneja el fet de tenir que quedar bé en algú que estiga més dalt, perquè no tenim eixa aspiració d’anar pujant escalons, sinó que estem en la base i volem quedar-se ahí. I finalment, la independència de les sigles i de les ideologies que ens fan prendre decisions de les quals no estem d’acord.

 • Centrant-se més en les propostes, quines són les més rellevants del programa electoral d’ADIN?

Una de les més urgents és la del sòl industrial. Hem de consolidar una bona opció. No sé si serà la del límit sud d’Alcoi, límit amb Ibi, que és la que més s’està parlant, o si es pot considerar una altra. El polígon mancomunat està donant problemes. Veiem com la gent ha d’anar a buscar treball fora o que les empreses van a altres localitats perquè ací no hi ha una oferta de terreny, i aleshores és una cosa que ens preocupa. També ens preocupa el tema social. És cert que la plantilla s’ha multiplicat per quatre en serveis socials, i això pot ser una cosa bona perquè s’ha reforçat el departament, però ens ha de fer reflexionar sobre per què necessitem quatre voltes més els recursos que teníem, perquè això vol dir que cada vegada hi ha més gent vulnerable. I això va vinculat a l’ocupació, l’educació… Amb moltes coses, i creiem que és una cosa que hem de tenir en compte. Un altre dels temes importants és l’educació i la salut mental, que la joventut està patint últimament, amb problemes com l’assetjament o ciberassetjament, i hem d’afrontar de manera ferma, perquè la joventut és el futur de la nostra societat, i, si a més, ho unim a què la gent jove s’ha d’anar a buscar feina fora i no té possibilitats de formar una família o viure de forma independent, al final és un cúmul de coses… La joventut tampoc té una opció d’oci. Abans érem un centre comarcal, on venia la gent, i és molt important crear polítiques perquè els caps de setmana la gent tinga opció d’oci, de temps lliure, i les tenim, perquè tenim una riquesa molt gran amb els parcs naturals, cultura i patrimoni, però no les aprofitem i és un problema. I finalment, el tema demogràfic, que encara que les últimes dades indiquen que ha crescut un poc la població, és un problema que hem d’abordar, i fer que la gent es quede ací.

 • I a banda, altres mesures que defineixen el programa d’ADIN?

Hem fet un pla de treball en el qual volem comptar amb la ciutadania i fer reunions amb associacions de veïns, diferents col·lectius, amb tota la gent que vulga obrir-se a fer propostes. També volem utilitzar les naus industrials que no estan ocupades, encara que moltes són més solars que naus, però adequar-les i crear ajudes perquè eixes naus tinguen nova vida. Pel que fa a la joventut, crear activitats que incentiven a la gent. Quan jo era jove amb els juniors, anàvem a acampar a molts llocs i teníem espais per a gaudir. Ara és més complicat, perquè no es pot acampar en cap lloc, i així que per a nosaltres són importants les iniciatives on poder crear llocs per a passar el cap de setmana, o que puga venir gent de fora a gaudir del nostre entorn, i fer valdre atractius com els jaciments arqueològics. Un altre projecte és que Alcoi s’està fent una ciutat que acull grans esdeveniments esportius, i això em pareix interessant. Venen campionats nacionals i autonòmics, i estem creixent, però no tenim una capacitat hotelera per a fer-ho, i està bé que la comarca també es beneficie, però, almenys, crear un altre lloc perquè la gent puga venir d’una forma assequible. També tenim projectes per al comerç local perquè la gent gaste en el seu barri. Volem que la gent participe en les associacions de veïns.

 • Tu eres el cap de llista, però vas acompanyat de més gent. Com és eixe equip?

De número dos va Estela Abad, és psicòloga infantil; la tercera és Ana Vega, conductora d’autobús a la ciutat, la primera fa 23 anys. És una dona que ha lluitat molt i és molt treballadora, i un referent. En el seu cas, és curiós, es va presentar quan el servei era públic i no volien que una dona conduïra, i va ser privatitzar-se el servei per a acceptar-la, és una curiositat. A més a més, és una persona que ha estudiat art, i que té moltes facetes, és molt activa. El quatre és Antonio Richart, és un xic molt “peleó”. Som gent que viu el dia a dia. El número cinc és Gabriel de Tomás, artista, i eixa faceta cultural i educativa pot promoure la joventut. Som un partit modest, sabem que no guanyarem les eleccions, però sí que volem estar ahí en la major mesura possible per a poder fer força i portar endavant els nostres projectes.

 • A les eleccions del 28 de maig són molts els partits que us presenteu, i potser farà falta fer pactes. Quina és la postura d’ADIN?

És un partit transversal, no tenim una idea. Jo per la meua trajectòria sempre he sigut de centre. Segons els números hauríem de seure’s i parlar, i veure qui et dona la possibilitat de portar avant el teu projecte de ciutat, i veure qui et dona més possibilitats de clavar més coses del programa, i la possibilitat de tindre vot i veu. No farem la feina de ningú “de baes”, sinó que ens haurem de asseure, xarrar, i veure quina és la millor opció.

 • Per què la gent hauria de pensar a votar a ADIN?

Per què és una alternativa a la política normal, als típics partits que es deuen a unes ideologies i unes sigles, i en aquest cas no tenim aquesta opció. Ací cap una persona més progressista o conservadora, mai m’ha agradat definir esquerres i dretes. Nosaltres fem política de carrer, som un més dels alcoians i alcoianes. El que més es critica és que pareix que els polítics estan en una altra dimensió, i nosaltres no som més que ningú, sols volem treballar per a la població. Nosaltres estem al servei a la població.

Qüestionari personal 

 • Película favorita: Los inmortales
 • Últim llibre que t’hages llegit o el favorit: Llig molta premsa. Llibres m’agraden los Pilares de la Tierra o El Código DaVinci.
 • Grup o Cantant: M’agrada molt Loquillo, i en general la música espanyola.
 • Referent polític: M’agradava molt Labordeta o Anguita.
 • Primer treball: En el sector del textil, teixidor. 
 • Una cosa que faces bé: Atendre a la gent, crec que és de les coses que més m’agraden.
 • Una mal: A voltes soc molt cabut.
 • Una mania: Es rasca molt les cutícules i mai porta res escrit.
 • Un desig: a banda de que ens vaja molt bé el dia 28 de maig, que Alcoi es recupere i evolucione i que tinguem un Alcoi de futur per a les nostres famílies. 
Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *