foradia pressupostparticipatiualcoi

Muro torna a vibrar al ritme de les Festes de Moros i Cristians

El Contrabando i Maseros per part del bàndol cristià i Tariks i Verds pel bàndol moro han sigut els encarregats de ostentar els càrrecs en les seues festes en honor a la Mare de Déu dels Desemparats

El mes de maig és sinònim d’alegria i festivitat per als murers i mureres que han tornat a gaudir dels seus Moros i Cristians. El poble ha tornat a respondre de manera contundent a les seues festes en honor a la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de la localitat, i els carrers han tornat a vibrar amb la música i el goig de la seua gent. Les festes de Muro d’aquest any han tornat a repetir el mateix recorregut que en 2022, després que el poble decidira en una consulta popular que a partir d’ara ho serà per la carretera principal. Després d’unes prediccions meteorològiques que amenaçaven amb la presència de pluges, finalment els Moros i Cristians han transcorregut sense cap incident.

Després d’un mes d’abril replet d’actes festers, la plaça del Matzem es va omplir de gom a gom el divendres 12 de maig, dia en el qual se celebra la Vespra, per a veure com l’Angelet, representat per María Montelegrino Reig, donava el vistiplau al començament de les Festes de Moros i Cristians 2023. Amb aquest senyal, arrancava la interpretació de l’himne de Muro, per part de la seua banda municipal i a les ordres del seu director, donant així per iniciades les festes del poble. Els membres de les filaes i els festers desfilaven per primera vegada encara vestits de carrer.

El dissabte 13 de maig, i amb una avinguda principal vestida de gala per a l’ocasió el poble de Muro va abrigar al bàndol cristià en la seua conquista de la localitat. A les 17 hores començava la primera de les entrades encapçalada per l’Angelet, després que la junta de festes repescara aquesta tradició històrica l’any passat i seguidament la filà del Contrabando com a primera protagonista. Marcos Cascant, va ostentar el primer dels càrrecs com a capità cristià i va aconseguir emocionar a tots els presents amb una espectacular carrossa formada per dos magnífics cavalls, junt a la presència de la seua dona i els seus fills. Acompanyada per la banda de Muro interpretant la peça de “Lalo”, dedicada a la seua dona i composta per a l’ocasió, Marcos va lluir el seu tratge de bandoler contrabandista. Cal destacar l’esplèndid ballet del foc que va donar pas a la presència del capità cristià i que va enlluernar pels carrers del poble.

A continuació, i amb un públic completament entregat i abarrota’n el trajecte de l’entrada, els següents en desfilar per part dels cristians van ser les filaes dels Pirates, Mare de Déu, Templaris i Arquers. Les esquadres dels ferotges guerrers i guerreres, acompanyats de les seues respectives bandes de música van fascinar a tots els presents. Destaca l’esquadra de negres dels ‘Llops’ del ritme que complien 50 anys als Pirates i que ha finalitzat com la millor masculina de les festes 2023.

Finalment, l’entrada cristiana va finalitzar amb la presència de l’abanderada masera Yolanda Parrés amb l’aigua com a element vertebrador. Al costat de la seua filla, la seua germana i amigues íntimes, Yolanda va lluir espectacular al capdamunt d’una carrossa amb un molí d’aigua i un vestit molt elegant amb clares referències a la seua filà dels Maseros. La marxa cristiana que la va acompanyar va ser una peça dedicada a la seua pròpia filla, titulada ‘Alexia’, interpretada també per la Unió Musical de Muro. Abans, el poble va poder gaudir del ‘boatos’, ballets i música, destacant l’esquadra de l’abanderada que s’ha emportat el premi i amb un disseny amb referències a l’aigua i la natura i un molt treballat maquillatge.

El diumenge 14 de maig, les tropes de la Mitja Lluna desplegaren les seues forces per a conquerir el poble de les mans dels cristians. Javier Rodríguez, i la seua banda de tariks murers es van llançar als carrers de Muro tornant a omplir-los de música festera.

Acompanyant pels seus fidels cavallers, favorites, bèsties marines, boatos i ballets el capità va aplegar a Muro. Conta la llegenda que els Tariks van desembarcar a les costes per anar conquerint el territori cristià i aquest ha sigut el principal protagonista de la capitania mora. Precedit d’un ballet amb referències al mar, Javier Rodríguez ha desembarcat al capdamunt d’una carrossa amb la forma d’un peix gegant per a lluir com a triomfador de la batalla en la Vila de Muro. La banda de l’aranya d’Albaida ha posat música a la seua presència que posava en peu a tots aquells que gaudien de la seua capitania.

Amb un públic que vibrava amb cada marxa mora interpretada per les bandes musicals, van continuar desfilant la resta de les filaes. Marroks, Realistes, Llana i Moros del Rif van seguir els passos dels Tariks pel recorregut de Muro i les tropes musulmanes deixaven la seua impremta entre el públic assistent.

Tots ells deixaven pas a l’últim dels càrrecs de les Festes de Moros i Cristians de Muro, la filà dels Verds com abanderats del bàndol moro amb Maruja Vilaplana com a protagonista principal. La murera va estar acompanyada d’una presència molt important per a ella, un grup de jóvens que coneix des que van nàixer quan ella treballava com a matrona. Maruja, visiblement emocionada, va lluir al capdamunt d’una carrossa amb un unicorn i la mitja lluna, enamorant als ‘mirons’ amb un tratge amb els colors i l’heràldica de la seua filà.

El dilluns 15 de maig, els actes festers van arrancar a les 10:30 hores, amb l’ambaixà del Tonell, en el que les dues filades de la Mare de Déu i La Llana realitzen una interpretació repleta d’ironies entre els dos ambaixadors a la plaça Molina. Més avant, els trons van sonar per tot el poble, filaes mores i cristianes van desempolsar els seus trabucs per a gastar tota la pólvora i concentrar-se a la plaça del Matzem. Al matí, l’ambaixador moro interpretat per Rafael Reig va recitar els versos escrits pel mestre Senabre i, juntament amb la capità i l’abanderada, van exposar tot el llegat musulmà a les seues terres, conquerint per part de les tropes de la mitja lluna el castell de Muro. A la vesprada, el torn va ser de l’ambaixador contrabandista, Juanma Colomer, qui no donant la lluita per acabada, va recuperar el castell de les mans del bàndol moro. Els cristians mantindran el seu poder fins a les festes de l’any 2024 on les tropes de la Mitja Lluna tornar a intentar conquerir-lo. Així es donava per finalitzat el cap de setmana de festes de Muro. 

Com és habitual en les festes de Muro, una setmana després de la celebració de les entrades i els diferents actes, el diumenge 21 de maig va transcórrer ‘La Puja’. La imatge de la Mare de Déu va gaudir de la seua última processó, acompanyada per totes les filaes, els habitants del poble, els càrrecs festers i de l’Ajuntament i les clavariesses. Després de recórrer els carrers del centre del poble de Muro, la patrona va eixir de l’església per a tornar al seu lloc a l’ermita on estarà fins a l’any vinent. Abans d’un dels moments més emotius de totes les festes, la Mare de Déu dels Desemparats va disfrutar en primera persona, d’un castell de focs dedicada a la seua figura, acompanyada d’una sonora mascletada que ha repetit aquest any.

Amb aquest acte, i l’anunciació per part de la Junta de Festes de qui serà les noves clavariesses han quedat concloses unes festes de Moros i Cristians molt desitjades pel poble de Muro. Pirates i Marrocs ja esperen per a ser els pròxims capitans en les festes de l’any que ve.

Font: Carlos Jover./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *