foradia subscriutegrat

Rafael Vilaplana: “Després de 30 anys sense eixir, estar amb meua família és una doble felicitat”

El capità cristià de la filà Arquers lluirà a l'entrà del diumenge i estarà acompanyat en la carrossa per la seua dona, el seu fill i filla

  • Com s’afronta una capitania després de dos anys d’espera a causa de la pandèmia?

Jo porte des dels quinze anys sent membre dels Arquers, inclús he sigut cap de filà i tot, però per circumstàncies personals fa trenta anys que no eixia a festes. El 2019 vaig tornar a formar part de la meua filà de sempre i vaig decidir assumir el càrrec de capità amb moltes ganes i ambició. Eixa il·lusió s’apaga un poc quan et diuen que no celebraríem els Moros i Cristians a causa de la pandèmia, sumat a la incertesa que portem arrossegant en els últims mesos. Una vegada que ens van confirmar que tornaven les festes, l’emoció va tornar multiplicada per dos

Ja no sols som els festers, tot Muro té moltes ganes que apleguen els Moros i Cristians. Els dos anys de pandèmia es noten i ara que per fi es tornen a celebrar, la il·lusió es pot veure en la gent del poble.

  • De quina forma decideixes assumir el càrrec de capità en els Arquers?

Jo soc una persona que estima la festa de Moros i Cristians des de sempre. Als meus amics fa molts anys que estic dient-los que no volia morir-me sense ser capità en la meua filà des que soc jove, els Arquers. Dos anys abans que jo tornara a ser membre, la meua filla em va preguntar si podia apuntar-se a la filà i evidentment no podia negar-me, perquè per a mi també era un orgull. Les primeres paraules que li vaig dir és que anara preparant-se perquè jo també hi volia tornar.

D’aquesta manera em vaig retrobar amb el món de la festa que tant estime i, com no encontràvem a ningú que assumirà el càrrec de capità, vaig decidir fer un pas avant. La meua idea inicial era no ser-ho, però les circumstàncies es van donar per a tirar avant. En aquest sentit, no tinc cap queixa dels membres i la junta dels Arquers, ja que sempre m’han donat el suport necessari per a ser capità.

A més, altres dels motius és quan vaig conéixer que Oscar Carreño seria l’abanderat cristià de la Mare de Déu. Les nostres famílies comparteixen una amistat de fa molts anys i allò també em va donar força per a acceptar-ho, perquè compartir tots aquests moments amb ell serà molt especial.

  • Com serà la teua capitania el diumenge, dia de l’entrà cristiana?

Afronte eixe dia d’una manera molt especial. Tant de temps sense eixir a festes i estar acompanyat de la meua dona al costat i del meu fill i la meua filla davant en la carrossa de capità és una doble felicitat per a mi. Estic convençut que tot eixirà molt bé i la filà dels Arquers farà gaudir molt al poble de Muro.

Personalment, no sé què sentiré en eixe moment, però per a una persona com jo que sent tant la festa, que s’emociona tan sols posant-se el tratge, és inevitable que l’emoció m’embargue. Estic convençut que les llàgrimes aniran brotant a soles quan arranque l’entrà.  

  • Quin acte afrontes amb més il·lusió com a capità cristià?

Sense cap dubte la Diana. Tots els actes són especials per a un capità perquè els vius d’una manera diferent, més sentimental. Però per a mi la Diana serà un moment molt emotiu, ja que de tota la vida és el que més m’agrada. Aquest acte és el moment en el qual t’adones que estem en Festes de Moros i Cristians. Després del dia de la Vespra, posar-te el tratge de la filà per primera vegada, net i planxat, el posa la pell de gallina.

Fins ara tots els actes que s’han anat produint els he viscut molt emocionat. El dia de la Publicà va ser meravellós, damunt he de reconéixer que no esperava a tanta gent entre el públic.

Al principi jo estava com un flam dels nervis, però a poc a poc vas perdent la por i, sobretot, gaudint de la festa que és el més important. Segurament en la resta d’esdeveniments també estaré nerviós; així i tot, és normal i ningú em llevarà la il·lusió de poder sentir goig d’una capitania en les festes del meu poble.

  • Un desig per al poble de Muro en aquestes Festes de Moros i Cristians 2022?

Que tots i totes puga’m gaudir d’unes festes espectaculars que portem esperant durant tant de temps. També desitge que les condicions meteorològiques siguen les adequades, però això és una qüestió que no depén de nosaltres mateixos. Tot el que estiga en les nostres mans ho farem amb la il·lusió més gran possible. Els murers i mureres ens mereixem unes grans festes a l’altura del nostre poble. 

Font: Carlos Jover./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *