foradia pressupostparticipatiualcoi

Pego anuncia la programació festera

El dissabte 3 de juny els festers i festeres van celebrar la Publicació, i eixe és l'acte que dona el tret d'eixida a la Fira i festes de Moros i Cristians de 2023 amb el lema 'Més que Festa, història viva'

El dissabte 3 de juny es va celebrar a Pego la Publicació, un acte, que segons ha comentat la Junta Coordinadora, ha qualificat d’exitós, ja que la plaça de l’Ajuntament va estar de gom a gom, i seguidament es va fer un sopar de germanor que va aglutinar a uns 500 festers i festeres.

En aquest mateix acte va dur-se a terme un dels moments més esperats. Lumi Requejo González, periodista de la localitat, i Publicadora d’honor 2023, va ser l’encarregada de desvetllar el cartell d’aquest any, un disseny modern a càrrec del dissenyador ondarenc Carles Riera i que mostra quatre gegants de la vida (Jaume I, Al-Azraq, Zoraida i Na Violant), que posa en manifest la presència de dones com homes en la festa de Moros i Cristians de Pego.

Una vegada ha passat aquest acte, la Junta Coordinadora ha publicat tota la seua programació íntegra en la qual espera tornar a omplir de nou els carrers del poble de gent, amb una programació reformulada i que basa molts dels actes i inspiracions en la documentació històrica que es conserva a l’Arxiu Històric Municipal.

La festa començarà el dijous de fira, dia 22 de juny amb ‘La Vespra de la Festa’. La jornada també està dedicada al Capità i a la seua filà per començar els dies grans per a ells. Així doncs, a les 12.00 h una banda i representació de les filades recorreran el centre històric per anunciar l’obertura oficial de les cabiles per acabar l’itinerari en la seu de la filà Almogàvers i retre’ls homenatge. A la vesprada, a les 19.00 h tindran lloc les anomenades ‘Voltetes’, cercavila informal a ritme de pasdobles. L’acte comptarà amb la presència de quatre bandes de música, vingudes d’arreu del país, en número de 120, que interpretaran per primera vegada i de forma conjunta un pasdoble que s’està consolidant com l’himne fester del poble, la peça musical ‘Vila de Pego’ del Mestre Albero. A la nit, la filà capitana oferirà un ball per a tot el poble al Poliesportiu Municipal a càrrec de l’orquestra ‘La Pato’.

El divendres i a toc de Diana, a les 7.00 h del matí a la plaça del Mercat, quatre filades realitzaran dues arrancades i figures d’exhibició, tant en el punt d’eixida com a la plaça de l’Ajuntament. Les filades participants són: Al-Hagamba Muza, Feixucs, Ha-Ben-Sahines i Coscolls.

Ja a la vesprada tindrà lloc l’entrada i Ambaixada tradicional, a les 19h de la vesprada des de la Plaça del Mercat fins al Pla de la Font. On tindrà lloc l’Ambaixada tradicional a càrrec i amb la participació especial de l’Ambaixador Moro 2023 i el Capità Cristià 2023 amb les seues corresponents filades en batalló i representant la presa del castell.

Dissabte serà el dia gran amb l’Entrada, que també arrancarà a les 19.00 h de la vesprada, però des del carrer Sant Rafel, amb una entrada que s’espera magnificent amb el boato de la filà Almogàvers i el seguici especial d’Al-Hagamba Muza i del seu Ambaixador. Que junt amb la resta d’esquadres i filades, algunes d’elles com els Alaçdrach amb esquadres especials per complir enguany els seus 40 anys de fundació, prometen unes festes grans aquest 2023.

Ja diumenge, i com a remat i part fonamental de la programació, tindrà lloc l’entrada jove, el futur de la Festa, en la que participaran els quatre gegants de la Vila, les esquadres històriques especials de pastorets, soldadesca i contrabandistes, així com la resta de les filades de la localitat en la seua secció infantil i juvenil. Les cadires per assistir a les entrades, estaran disponibles de forma gratuïta.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *