foradia subscriutegrat

A Pablo Picasso

Sonet per José Antonio Tomás

El 8 d’abril va ser el cinquanta aniversari de la mort de Pablo Picasso. L’esdeveniment serà un bon motiu per a fer-li homenatges per tot el món. La seua obra ha tingut un immens impacte a nivell mundial, que, malgrat el temps passat, encara està en plena vigència i d’actualitat. Els seus polifacètics treballs van influir en molts artistes, als quals, va servir d’inspiració. A  més de la pintura, va treballar en altres temes, com ara: el dibuix, el gravat, la il·lustració de llibres, l’escultura, la ceràmica i el diseny d’escenografia i vestuari per a muntatges teatrals. Té també una breu obra literaria. La debilitat que sentia per les dones la va posar de manifest al llarg de la seua vida. Però la pintura fou per a ell el més important.

Pablo Ruiz Picasso fou un dels pintors més rellevants del segle XX. La seua meravellosa imaginació tenia com a objectiu la llibertat creadora. Dominava àmpliament les més diverses tècniques pictòriques que van donar com a recompensa les creacions més magnífiques de la pintura universal. Hi ha altres pintors més arcaics que també van marcar el començ d’una època de canvis, però cap d’ells fou tan capaç com Picasso, que va transformar de manera primordial la naturalessa de l’art. 

Als catorze anys ja havia superat el primer examen a L’Escola de Belles Arts de Barcelona. La seua colecció de quadres és immensa i está escampada per tot el món. De entre les seues primeres pintures trobem: La Primera Comunió, Ciència y Caritat, El presoner, L’Espera, Dona en blau, Arlequí recolzat, Autoretrat blau. Té altres pintures amb les que s’hi pot veure la compassió  que sentia pels més necessitats, com ara: Pobres a la vora del mar, El Vell guitarrista cec… per a seguir amb: Família d’acròbates amb mono, L’Asceta… a més d’un llarg etcètera que seria difícil d’enumerar.

En setembre de l’any passat van començar els honors dedicats al nostre home, que continuaran durant tot aquest any 2023. Però el punt culminant será, com s’ha dit abans, el 8 d’abril, que será el dia de més esplendor, per ser la data que va expirar. Hi haurà infinitat d’expossicions del seu art repartides per tot el món, de les quals, les més importants estarán a Espanya, França i Estats Units. Jo he volgut aportar el meu granet de sorra dedicant-li un sonet.

A PABLO PICASSO

Estem davant d’un creador del cubisme,

home molt enèrgic i vitalista

que fou destacat i genial artista;

amb la varietat de l’eclecticisme.

Són els seus quadres d’un bell cromatisme

que ens omplin de plaer i goig la vista,

molts olis i aquarel·les té en la llista

i dibuixos carregats d’erotisme.

El Guernica té una gran acollida,

El Minotauromàquia, és envejable,

Les senyoretes d’Avinyó, s’adora.

En sa prolífica i longeva vida,

la llista dels amors és incontable:

Fernanda, Eva, Olga, Jaqueline, Dora…

Font: José Antonio Tomás Andrés./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *