foradia subscriutegrat

L’obra artística de Raül Llopis arriba a Uruguai

Per a molts aquesta faceta del que és regidor de Seguretat Ciutadana, Emergències i Protecció Civil, Modernització de l'Administració, i Normalització Lingüística, és totalment desconeguda. Des de fa unes dos dècades Llopis s'ha estat formant i ara la seua obra de collages ha arribat a Uruguai en una exposició conjunta, i ha aparegut a la revista d'Art Nacional d'aquest país

Raül Llopis és conegut principalment per la seua tasca com a regidor de l’Ajuntament d’Alcoi en les últimes dos legislatures, i en aquesta que acabem de començar. Seguretat Ciutadana, Emergències i Protecció Civil, Modernització de l’Administració, i Normalització Lingüística, són les àrees a les quals es dedica actualment, però també ha estat al capdavant de Festes o Cultura. Precisament, per a molts ha sigut una sorpresa saber que Llopis estava lligat a la cultura més enllà d’haver sigut regidor, com ell mateix explica: “Açò ve de fa molts anys. Mon pare és delineant i jo sempre he vist ròtrings i molts dibuixos que feia ell i que venien en ‘Palmer’. Això va influir a l’hora d’explotar la meua creativitat. Sempre he tingut molta habilitat a l’hora de dibuixar i crear. A partir de l’any 2000 vaig fer diferents cursos com el d’iniciació a la fotografia a l’AFA, i m’adone que el que m’agrada és la imatge, les coses gràfiques, i els muntatges. En eixe moment faig diferents exposicions col·lectives, i la veritat és que creativament sempre he tingut un lligam molt bo amb gent del món de l’art i la cultura. Però no és a partir de 2019 quan comence a buscar quina podria ser la meua forma de desenvolupar eixa creativitat, i comence a jugar amb papers i cartons. Sempre m’ha agradat la geometria abstracta, i donat que vaig trobar uns dibuixos geomètrics de món pare m’adone eixe tipus de dibuixos els podia fer en paper i cartó, amb una matèria purament alcoiana i que tinguera vinculació amb la ciutat. Aleshores vaig arreplegar papers, cartons i cartolines, és a dir, que a banda, la meua obra s’està fent amb materials reciclats. Ara mateix tinc uns 12 tipus de cartons de diferents tonalitats, i estic creant com una paleta de colors com els pintors”.

En plena pandèmia va començar a elaborar la seua obra. Ha estat fent diferents col·leccions, i en total, Llopis explica que tindrà unes 300 obres realitzades en aquests últims 4 anys. Una d’aquestes col·leccions, titulada Orígens, va estar exposada al restaurant que portava el mateix nom (actualment Montecarlo). També ha fet una sèrie que rep el nom de ‘Terra i mar’, en la qual representa els municipis costaners del País Valencià des de Peníscola fins a Santa Pola. I ara mateix, una quinzena d’obres que va crear en la seua primera col·lecció han viatjat per a estar presents en una exposició col·lectiva a Uruguai.

Tot va sorgir quan Rodolfo Torres, artista uruguaià que es dedica també al collage va visitar Alcoi en l’any 2019: “Si no recorde mal va exposar a un cicle expositiu de Toni Miró. En eixe moment el conec i li dic que estava treballant unes coses i que m’agradaria que ho veiés. Em va dir que li agradava molt, i comencem a tenir una relació més fluida. M’agrada que ell em diga la seua opinió, i de fet, des del primer moment va ser una de les persones que va creure en mi. Durant la pandèmia em va proposar que una de les meues obres formara part d’una exposició col·lectiva a escala mundial, i ja es comença a veure la meua obra per Uruguai. Temps després, en 2022, em va suggerir fer una exposició amb Leandro Pérez, que viu també al País Valencià. En un principi anava a fer-se a finals d’eixe any i principis d’aquest, però les meues obres van tenir un viatge complicat perquè van estar retingudes a la duana més d’un mes. Però finalment es farà del 17 al 31 de juliol, i la veritat és que estem molt contents”. La mostra, que rep el nom ‘Confluencias’, ja ha eixit a la revista d’Art Nacional d’Uruguai, un butlletí on Héctor Ragni explica les novetats en el món de la cultura d’aquest país, i la veritat és que té molt d’èxit.

Raül Llopis continua explotant la seua creativitat i avança que ara treballa nous projectes relacionats amb la fotografia i amb nous materials com els cartons de picatge, també molt lligats a la indústria tèxtil alcoiana.

L’artista no descarta que ara, com ja no és regidor de Cultura, sol·licitar la seua incorporació a la plataforma Industria.art, i també confessa que li agradaria exposar a la ciutat, concretament, destaca la col·lecció ‘Terra i mar’: “És una idea conceptual molt xula, i que encara no s’ha vist. Moltes persones m’han demanat obres d’aquesta sèrie, però encara continue tenint una vintena de poblacions que m’agradaria exposar-les i veure com unir-les amb la poesia”.

“Són molts els artistes i amics que he fet als últims anys, i m’han dit que no pare en aquesta nova faceta, perquè com la meua obra, la forma en la qual treballe, i el material que utilitze, la veritat és que hi ha pocs artistes que facen el jo estic fent”, conclou Llopis.

Font: Belén Rivas./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *