Tradició i festa en la commemoració del Miracle de Sant Vicent Ferrer d’Agullent
Aquesta festa que se celebra des de fa uns 400 anys, recorda com el poble d'Agullent va superar una epidèmia

Una epidèmia de pesta bubònica en l’any 1600 va fer que Agullent començara el que ara són les seues festes, conegudes com a Festes del Miracle. Segons conta la tradició, el 4 de setembre d’eixe mateix any es va produir un miracle que va salvar al poble d’aquest mal. Durant aquesta pandèmia, la llàntia del sant del Santuari de Sant Vicent es va quedar sense oli, però, el dia 3 a la nit, l’ermità va comprovar com de sobte, va començar a sobreeixir i va aparéixer una llum. L’ermità va comunicar-ho, i a partir d’eixe moment tots van rebre curació gràcies a aquell oli que la gent s’enduia, sense que la llàntia es quedara buida. Des d’eixe moment el poble va agrair a Sant Vicent Ferrer la seua protecció amb aquestes festes, que any rere any se celebren el primer cap de setmana de setembre.
Enguany començaran el dia 1, amb la Nit de les Fogueres, un dels actes més importants, i és que aquesta festa està declarada d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana. A la vesprada el poble pujarà fins a l’ermita de Sant Vicent Ferrer, amb els fanalets, les torxes i les falles, una de les romeries nocturnes més antigues del País Valencià. Allí estarà la llàntia que representa el miracle, i molta gent, es marca amb l’oli miraculós, aquelles parts que vol curar-se. A la baixada els festers i festeres repartiran cacaus, tramussos, refrescos i cervesa.
El dia 2, el Dia del Miracle, es tornarà a pujar a l’ermita, però en aquesta ocasió en una processó per tal de celebrar una missa en honor a Sant Vicent Ferrer, que donarà pas a una cercavila. A la vesprada serà el torn de la dansà infantil a la plaça major, una serenata, i finalment, altre dels actes més multitudinaris d’aquestes festes, la dansà popular. A continuació, l’arbolà donarà pas a una nit plena de festa.
L’últim dia d’aquestes festes, tornarà a celebrar-se una missa, i després serà el torn de l’espectacle infantil, una cercavila i mascletà. A la vesprada més actes religiosos, i finalment, un castell de focs d’artifici.
El poble d’Agullent viu intensament aquesta tradició que van passant de generació en generació. Una setmana abans de començar aquestes festes, el grup de danses organitza classes de danses populars per a xiquets i xiquetes, i també per a aquella gent que vulga aprendre. A més a més, tots comencen a preparar el seu fanalet, que ve poden comprar, o fer-ho de forma manual.
Comenta i participa-hi