foradia barnasants

Recuperació paisatgística de la Font Jordana d’Agullent

Diputació i Ajuntament d'Agullent signen un conveni per a la recuperació ambiental i paisatgística del barranc de la Font Jordana.

barrancII

El projecte de recuperació d’aquest tram del barranc té un pressupost de 57.125€ que seran assumits en un 15% per l’ajuntament i en un 85% per la Diputació de València, que acaba de signar un conveni amb l’Ajuntament d’Agullent per a fer realitat aquest projecte dins del seu programa de recuperació d’espais degradats.

La recuperació ambiental i paisatgística del barranc de la Font Jordana és el proper objectiu de l’Ajuntament d’Agullent, en el seu propòsit de posar en valor el patrimoni cultural i natural. L’actuació es centrarà en els 400 metres de barranc que corren paral·lels al parc fins l’encreuament del camí del cementeri. Un espai d’alt valor natural però agredit pels processos erosius, la invasió de vegetació aliena a un barranc i la presència de residus.

La intervenció contempla la neteja de residus sòlids, la contenció del talús generat per la construcció del parc, l’eliminació d’espècies vegetals al·lòctones i l’actuació en els arbres i arbustos de ribera existents per a potenciar el seu creixement. A més es plantaran espècies autòctones adequades a l’espai i s’obrirà una senda pel llit del barranc per a poder passejar a peu. El projecte compta amb la corresponent autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Senda interpretativa

Per facilitar que eixa senda puga recórrer tota la longitud del barranc, es construirà una passarel·la que creuarà la llera del rierol de costat a costat. Al llarg del recorregut de la senda interpretativa, es situaran 2 cartells informatius, en els quals s’oferirà informació sobre la flora, vegetació, fauna i el patrimoni que es pot observar al trajecte. A més es situaran al llarg del recorregut de la senda 8 caixes niu, per facilitar la nidificació d’espècies d’aus a la zona.

El projecte de recuperació del Barranc de la Font Jordana no només permetrà millorar un espai natural que està connectat al centre històric, sinó que a més possibilitarà recobrar els usos social d’aquest indret, que per haver-se degradat ara eren molts escassos, en contrast amb anys arrere, quan la gent fins i tot baixava a banyar-s’hi. Des de la corporació municipal es considera que aquests projecte permetrà la recuperació d’un espai degradat ambiental i paisatgísticament a l’entorn del nostre municipi. “Això sense cap mena de dubte presenta importants beneficis no només ambientals sinó també socials, ja que no només renova aquest espai i en corregeix les deficiències, sinó que a més l’integra paisatgísticament i li dóna uns usos socials dels quals mancava o en tot cas eren escassos”.

Pont de pedra

Una altra de les singularitat del projecte és que l’actuació projectada també contempla la restauració i consolidació de l’estructura del pont de pedra que existeix al costat de l’actual. Un pont de 10 metres de longitud, actualment recobert per vegetació. Aquesta massa superficial de terra i vegetació serà eliminada i a continuació es reposaran les pedres que manquen al pont, perquè quede habilitat per passar-hi.

bombersvalencia


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *