foradia subscriutegrat

Atzeneta d’Albaida celebra un mes de setembre carregat d’activitats

Des de principis de mes el poble ha estat gaudint de la setmana esportiva i altres actes com la Mostra d'Artesania, diverses rutes i espectacles. Ara, començaran la seua programació amb motiu de les festes locals

Manolo Tomàs, alcalde d’Atzeneta d’Albaida, comenta amb il·lusió que en aquest mes de setembre el seu poble està immers en les festes, a les quals convida a la gent d’altres poblacions a gaudir amb ells. Fins ara, Atzeneta ja ha estat gaudint de la Setmana Esportiva, encara que queden competicions de truc, parxís i trivial pendents, i també d’altres activitats com contes a la fresca, la Mostra d’Artesania, la Dansà Popular, espectacles al carrer, o diferents rutes.

Ara, el dia 9 de setembre es durà a terme el primer dels actes amb motiu de les festes, que serà la presentació de la Regina de Festes 2023 i de la seua Cort d’Honor, que conclourà amb un sopar de gala i una discomòbil. L’endemà continuarà la programació amb activitats com el parc infantil aquàtic, o el sainet a càrrec del grup de teatre ‘El Palmeral’ de Benigànim.

Des del dilluns 11 de setembre fins al dimarts 19, es durà a terme el solemne novenari, i cadascun d’aquests dies es farà una missa. A banda, a partir del dia 14 de setembre començaran nous actes festers. Aquest dia serà el torn de la nit d’entradetes, i l’endemà, es farà una cercavila de les filaes del poble, i se celebrarà la nit de l’olla, a partir de les 00:30h, amb una desfilada de disfresses.

El dia 16 es realitzarà l’entrada de Moros i Cristians a partir de les 19h, i la nit finalitzarà amb una divertida revetla al parc 9 d’octubre. Per al diumenge 17, els festers i festeres faran la seua ofrena al patró de la localitat, Sant Mateu, cap a les 12:30h, i a la vesprada hi haurà una nova missa.

Finalitzats aquests actes, el següent dia amb programació serà el dimarts 19. Aquest dia s’inaugurarà el mural València C.F, acte organitzat per la Fundació València C.F. A la nit es faran les paelles i s’entregaran tots els trofeus de la setmana esportiva.

A partir del dia 20 es farà la Festivitat de Sant Roc, amb misses, actes religiosos i sopars populars amb revetla, i l’endemà, el torn serà novament del patró Sant Mateu. Aquest dijous hi haurà una festa de l’espuma, actes religiosos, i a partir de les 23h, actuacions al carrer.

El divendres 22 de setembre la Mare de Déu del Rosari serà la protagonista del dia amb multitud d’actes religiosos que duraran de matí fins a la nit, que tancarà amb un correfoc i una nova revetla.

Segons ha comentat l’alcalde de la localitat, el dia 23 és un dels dies més especials d’aquestes setmanes tan festives, i és que, per als habitants de l’Atzeneta d’Albaida el dia del Santíssim Crist de la Fe i del Món Calvari és el dia més assenyalat, i així es va demostrar quan es va decidir canviar aquesta celebració al dissabte més proper al 23 de setembre. Casualment, enguany el dia 23 cau dissabte. “Hi havia molta gent que treballava o vivia fora i tenia més complicat venir, així que es va decidir traslladar, perquè aquest és el dia més important” ha estat explicant Manolo Tomàs. Els actes religiosos comencen des de ben matí, i cap a les 10:30h, es du a terme la baixada en processó del Santíssim Crist de la Fe i del Mont Calvari, que dona pas a una missa en l’església en el seu honor. Al finalitzar es realitza la tradicional ‘plegà’, que culminarà amb una mascletà. En aquest dia també participen els festers (homes que enguany compleixen 31 anys), les dames (les joves que compleixen 18), i les clavariesses (dones que s’encarreguen de cuidar al Crist i l’ermita durant tot l’any de forma voluntària). A la vesprada continuaran els actes religiosos, i a la nit, la festa serà la protagonista.

El diumenge, en el dia de la Festivitat del Crist de la plaça, a les 18h es farà un espectacle de circ, i seguidament, una missa en honor a aquest Crist que finalitzarà amb una processó. El castell de focs artificials posarà punt final a aquestes festes, però, sense deixar enrere al sopar popular. El dilluns 25 es farà una missa en honor als difunts a l’ermita.

Font: Belén Rivas./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *