Inaugurades les II Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i El Comtat
L'exposició 'La Desbandà', ha sigut l'encarregada d'inaugurar la Jornada al Centre Cultural El Teular

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina enceta amb èxit les II Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i El Comtat al Centre Cultural El Teular, on s’ha acollit l’acte d’inauguració presentat per Marta Jordà, que va donar visibilitat als fets i les conseqüències d’una etapa de la història d’Espanya on milers de famílies van patir, i inclús van morir. Les jornades s’han inaugurat amb l’exposició ‘La Desbandà’, que parla sobre la carretera de la mort que va des de Màlaga fins a Almeria. Aquesta mostra està feta per l’Associació Sociocultural La Desbandà, gràcies a un recull de fotografies i relats en primera persona en les quals es mostrava el patiment inhumà de la massacre ocorreguda en 1937.
Àlex Barber, president del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica, ha assenyalat la importància de les associacions memorialistes argumentant que “en tots els països del món que han tingut una dictadura sempre hi ha associacions memorialistes que recorden a aquelles persones que van haver de patir l’enorme injustícia que és una dictadura”. Barber va donar les gràcies al públic assistent i la participació de les institucions que van acudir.
Rosa Pérez Galijo, exconsellera, i professora de Dret, va ser una de les presents en l’acte, i va donar una conferència en la qual va repassar totes les polítiques en matèria de Memòria Històrica que van fer-se des de la Diputació de València, i des del Govern del País Valencià, i va afirmar que: “La Història ens ensenya que sempre es pot anar cap enrere. Mai hem de donar els drets per consolidat”. Pérez Galijo va mostrar la seua satisfacció perquè les tres províncies valencianes han quedat, pràcticament, sense fosses comunes.
En l’acte també estar l’alcalde de Cocentaina, Jordi Pla, que va fer referència al treball que fa el Fòrum i va dir que és un “exemple de gent que s’associa, de manera altruista, amb vocació, amb principis i amb ideals de lluita en un benefici col·lectiu de tots els pobles i concretament d’aquesta comarca i d’aquest país”.
Per la seua part, l’alcalde de Muro, Vicent Molina, va parlar sobre els fets de ‘La Desbandá’ com a “un episodi fosc i tràgic de la nostra història”, i va remarcar que en l’actualitat “és la nostra responsabilitat recordar i honrar les històries i les vides que van quedar truncades en el camí”.
Les jornades continuaran aquesta vesprada amb la projecció d’un documental parlant sobre aquests fets, i després es farà una conferència per part del president de l’Associació Sociocultural ‘La Desbandá’, Rafael Morales.
Comenta i participa-hi