foradia subscriutegrat

‘L’etern retorn’ de Jordi Botella

Jordi Botella relata la Revolta del Petrólio des de la ficció

Durant aquest 2023 s’estan fent molts actes amb motiu de la commemoració del 150 aniversari de la Revolució del Petrólio. Aquest va ser un fet històric que va marcar la revolució industrial en l’època. Els treballadors i treballadors d’Alcoi van enfrontar-se als empresaris, i aquests dies de lluita entre classes va acabar amb el famós assassinat de l’alcalde d’eixe moment Agustí Albors (Pelletes).

Ara, l’escriptor alcoià, Jordi Botella, ha tret a la llum una història sobre aquest fet històric que va escriure fa més de 20 anys, i que explica aquests fets des de la ficció. “A principis del segle XIX es produeix a Alcoi la revolta ludista, on els treballadors van destruir les màquines. En aquest relat un jove que ve en companyia de gent de Penàguila, Benilloba o Cocentaina, ve amb la intenció de destruir la maquinària, però finalment es queda en Alcoi i va progressant, sense tenir en compte cap inconvenient ni escrúpols. Cometrà delictes per a progressar en la seua economia i passarà de ser pobre, un obrer, a un empresari cassat amb una senyoreta alcoiana. A més a més, comença a vincular-se amb la patronal, i amb polítics com Albors, futur alcalde. Tot aquest progrés el farà implicar-se directament en el Petrólio”, explica Botella.

Amb ‘L’etern retorn’, títol d’aquest relat que va escriure gràcies a un projecte de la mà d’altres autors com Ximo Llorenç, Manuel Rodríguez-Castelló, Gustavo Cardenal i Pep Jordà, l’escriptor ha tingut la intenció de donar una lliçó i explicar que els canvis socials i econòmics són cíclics: “Per a mi era un repte contar aquesta història, perquè són fets locals, però també és la història de l’economia en Europa i en el món. Ara es veu en l’evolució digital, per això el títol, perquè les històries van repetint-se. Aquest tema m’interessa molt”, reflexiona l’autor.

Respecte al que va passar en 1873 amb la revolta, Jordi Botella opina que sempre s’ha quedat tot en una anècdota, amb el que va passar amb l’alcalde: “Són tòpics que la mateixa ciutat ha anat alimentant. Que va poder tombar un ajuntament, matar a un alcalde. És un tòpic gratificant per part de l’esquerra, però, per a part dels pensadors del segle XIX aquesta revolta va ser un error, que va ser ‘fum de canyot’. El cas s’ha analitzat en l’estranger, perquè es considera un fet molt interessant”, i a més a més, deixa caure una reflexió: “Ara que ve el Modernisme, cal assenyalar que indirectament ve un poc de tot açò. Ens agrada molt el tema boato, però moltes vegades no es furga del tot en el que va passar”.

‘L’etern retorn’ va estar disponible en una edició especial durant la data commemorativa de la revolta, però, el seu autor comenta que si algú es va quedar sense el seu exemplar, pot consultar a la Fundación Mutua Levante per si tingueren alguna còpia.

Font: Belén Rivas./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *