foradia subscriutegrat

Discurs d’Asun Navarro als Palmells 2023

Aquestes van ser les paraules d'agraïment de la portaveu del Col·lectiu 8 de Març pel Palmell, Mà del futur que va rebre l'entitat per la seua tasca

Bona vesprada a totes i a tots en primer lloc vull dir en nom del Col·lectiu 8 de Març que és un orgull compartir aquest premi amb dos figures tan destacades; en la lluita pels drets de la gent treballadora i de la música, com són Pep Linares i Pep Gimeno “Botifarra”.

Al llarg d’aquestos 38 anys, hem anat evolucionant, com va la vida.

El principi va sorgir d’unir-se gent que estàvem en moviments socials i notàvem que faltava una tasca, millor dit una lluita concreta, i eixa era visibilitzar el que feia el 50% de la humanitat. Encara que diguérem la nostra, estiguérem actives… no tenia ressò ni als mitjans ni a la gent que ens envoltava.

Començarem organitzant activitats al voltant del 8 de març.

Més endavant vam tenir contacte amb grups feministes de Barcelona, apreníem amb material i informació que compartíem, ací a Alcoi i Cocentaina. Un exemple, a l’any 2002 en Espanya començaren les vagues de les dones que es feien en molts llocs del món amb al lema “Que se invierta en cuidar, no en matar” aquesta acció va transcendir a moltes poblacions i va ser un principi per a fer activitats en el 8M a la comarca. Gràcies a Paqui per fer-ho possible.

Cap al 2000 féiem activitats junt amb el grup de Dones de la Unesco i fins ara no hem parat. Durant tots aquests anys ens hem sumat a un bon grapat d’iniciatives: hem promogut la cultura de la pau i de la no-violència, ens hem oposat a l’OTAN i a les guerres i hem reivindicat que s’invertisca en cuidar i no en matar; hem participat en el moviment contra la globalització econòmica i contra la seua versió més pròxima, l’Europa del capital. Hem demanat el 0,7% del PIB per als països més empobrits, i l’abolició del deute extern, hem donat suport a la Marxa Mundial de les Dones i a la Vaga Feminista Mundial, participat en Encontres estatals feministes a Córdoba, València, Barcelona i Elx. Sempre hem donat molta importància a les reivindicacions de les dones amb diversitat funcional.

A nivell local i comarcal participem en la mesura de les nostres capacitats humanes, en plataformes com “Salvem l’Aqüífer del Molinar”, ”Salvem el tren”, “Fòrum per la Memòria Històrica de Cocentaina”, i en concentracions i manifestacions contra els assassinats masclistes…

Totes les activitats que hem organitzat des d’un principi han estat sempre sota aquests objectius; denunciar injustícies, fer xarxa amb altres grups per tindre més força cap a les reivindicacions, visibilitzar la tasca que fan les dones en tot temps i tots els àmbits. Ací entra: xarrades, pel·lícules trobades, teatre, música, art i moltes més activitats. Sempre la protagonista activa és la dona.

El nostre modest treball pretén ser una crida contra la resignació. Ens repugna qualsevol tipus de discriminació i volem tindre molt present la terrible explotació dels països empobrits, que va començar amb el colonialisme i que encara perdura.

Ens definim com a ecofeministes i, per això, posem la vida en el centre. Som conscients que la crisi climàtica i ambiental requereix un canvi radical en la nostra manera de produir i de consumir.

El nostre objectiu, en suma, és ajudar a construir una societat més justa, més igualitària i més feliç, una societat on el respecte a la dignitat de totes les persones -hòmens i dones- siga més que bones paraules. Estem orgulloses de ser feministes!

Es suposa que la llibertat i la igualtat són valors superiors del nostre ordenament jurídic. Però, si no els exercim, si no formen part de la nostra realitat quotidiana, seran paraules buides que només aprofitaran per a adornar uns textos legals convertits en paper mullat.

Educar i educar-se és assumir diàriament responsabilitats que ens ajuden a ser persones lliures i autònomes.

La lluita feminista per la llibertat sexual ha reivindicat el dret al plaer i el dret a decidir sobre el propi cos.

L’enorme, infame i vergonyosa despesa militar s’ha d’invertir en cuidar, alimentar, curar, aprendre, educar… Perquè la vida i el benestar de totes les persones han de ser l’objectiu prioritari d’una societat justa i veritablement segura.

Mentre que el capital i les armes viatgen lliurement i es beneficien de les guerres i de la globalització de la misèria, els qui tracten de fugir d’aquesta situació troben les fronteres tancades i barrades.

Hi ha molts grups de dones, que estan treballant per una societat més igualitària, justa i equitativa, tant pels seus drets com per als dels altres. Per exemple; las Kellys, les de Sindillar, Treballadores de residencies vasques i molts grups més, són milers i milers. Elles ens donen força per seguir treballant.

Un reconeixement a totes les que han passat durant aquests 38 anys, i també a les dones que en altres llocs del món estan patint i lluitant per aconseguir els drets i una societat més justa e igualitària. El que som ara, és fruit de tota la gent que ha deixat la seua petjada, per a què un món millor siga possible.

El nostre agraïment al periòdic El Grat, junt amb la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani de la UA, i a les entitats que donen suport a aquest guardó, per pensar amb nosaltres. En nom del col·lectiu 8 de març, moltíssimes gràcies.

Font: Asun Navarro./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *