foradia cdturisme

Jordi Raül Verdú i l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola, Premis Joan Valls 2024

La gala de lliurament d'aquests premis tindrà lloc el proper 9 de març al Centre Ovidi Montllor d'Alcoi

Els Premis Joan Valls i Jordà per l’Ús i Promoció del Català, que enguany arriben a la seua trentena edició, ja tenen guanyadors. Es tracta del mestre, escriptor i rondallista alcoià Jordi Raül Verdú Pons (1960) i de l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola, una entitat fundada en 2009 i que té per funció, en paraules del seu Secretari, Josep Puig, “comunicar, coordinar i vertebrar activitats i iniciatives que sorgeixen en l’àmbit geogràfic de les valls de la Mariola”, denominació que aplega les localitats de Biar, la Canyada, el Camp de Mirra, Beneixama, Banyeres de Mariola, Bocairent, Alfafara i Agres.

Els guardons, que tenen un caràcter honorífic de reconeixement de la trajectòria de persones i entitats de les comarques de l’Alcoià i del Comtat en favor del valencià, consisteixen en una escultura de l’artista alcoià Antoni Miró creat per a l’ocasió.

Jordi Raül Verdú, mestre jubilat, va començar la seua aventura literària, que s’emmarca en l’àmbit de la narrativa oral i popular, amb la publicació de Jordi, el Reiet Sabut l’any 1992. A aquest primer llibre n’han seguit un centenar de publicacions més, entre les quals Troglo i la Vall de la Fantasia (1993), El Barranc de l’Infern (1998), La biblioteca màgica (2000), A la vora de la llar (2001), Mariola (2001), Aventura antàrtica (2003), L’arbre misteriós (2005), La nit dels Reis Mags (2007), Les entranyes del Montgó (2012), Aitana i el bosc encantat (2014), L’últim llop de la Serrella (2016), Contalles de iaios i iaies (2018), El betlem de Tirisiti il·lustrat (2018), Conte contat… (2020), El Carrascal de la Font Roja (2021), Tarzan, un gos de pel·lícula (2021), La Corriola de Cocentaina (2022) o El robatori de Benimassot (2023), entre molts altres. 

Jordi Raül Verdú forneix les seues contalles a través de la investigació de camp que l’ha dut a arreplegar moltes històries que encara es transmeten oralment als nostres pobles. En relació amb aquesta tasca l’autor alcoià ha desplegat una intensa activitat com a contacontes en molts i diversos escenaris. I com a gran divulgador també de la rondallística d’Enric Valor n’ha adaptat totes les rondalles per fer-les més accessibles a un públic infantil. La vocació pedagògica, l’amor a la natura (l’escriptor és un consumat excursionista i gran coneixedor de les nostres muntanyes i paratges naturals) i la fidelitat a la llengua i al país l’han dut a confegir un gran corpus rondallístic que és sens dubte una de les grans aportacions contemporànies a l’aprenentatge i estima pel valencià i una base bibliogràfica de primera magnitud per a l’escola valenciana fonamentada en els valors de la solidaritat, el respecte, la llibertat, el coneixement i la preservació de l’equilibri ecològic i la bellesa natural.

Per altra banda, amb el premi a l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola, l’Associació Cultural Amics de Joan Valls, promotora del guardó, reconeix la tasca d’una entitat dedicada a defensar el patrimoni cultural, arquitectònic, històric, artístic i mediambiental dels pobles que conformen el seu àmbit d’actuació i la promoció d’activitats cultural conjuntes, xarrades, publicacions, debats, jornades. congressos, etc.

Presidit per l’històric activista Romà Francés (Camp de Mirra, 1946), animador entre moltes altres coses, del Tractat d’Almisra, que es representa cada any a Camp de Mirra i que va ser Premi Joan Valls 2004, l’IEVM ha organitzat sopars d’homenatge i conferències dedicats a Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Roís de Corella, Ovidi Montllor, als 600 Anys de la Generalitat Valenciana o a Paco Muñoz. També ha estat responsable del I Congrés d’Història sobre la primera frontera meridional valenciana de 1244, de l’edició d’un calendari anual sobre el patrimoni dels pobles del seu àmbit d’actuació i dels llibres Camins històrics. Rutes per l’Alcoià i la Vall d’Albaida, Valls de Beneixama i Biar (Miquel Mas Navarro, 2018), El riu Vinalopó. Història i geografia al sud valencià (DDAA, 2023) i Pastor Aicart, un escriptor prolífic (material curricular coordinat per Francesc Sarrió i Bellod, 2017). L’IEVM forma part de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià (FedinesPV). Per damunt de divisions provincials obsoletes i de les diverses comarques on s’integren els pobles de la Mariola, l’IEVM reivindica la unitat essencial de les valls i ha realitzat campanyes contra els intents de desdibuixar els lligams culturals, lingüístics i històrics dels seus pobles dels seus veïns de la Vall d’Albaida, L’Alcoià i el Comtat. 

La gala de lliurament d’aquests premis i del 41è de Poesia Manuel Rodríguez Martínez Ciutat d’Alcoi, que ha obtingut la poeta saforenca Isabel Canet Ferrer amb el seu llibre L’udol de la lloba (Edicions del Buc / Pruna Llibres), tindrà lloc el proper 9 de març al Centre Ovidi Montllor d’Alcoi. L’acte retrà homenatge a Vicent Andrés Estellés l’any del centenari del seu naixement.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *