foradia cdturisme

Escola Municipal de Teatre d’Alcoi: Quan el teatre et prepara per a afrontar a la vida diària

A punt de viure el seu desé aniversari, parlem amb els professors Rosa Fraj i Carlos Sellés de què suposa aquesta escola de teatre, de com la gaudeixen amb els alumnes i dels principals objectius

L’Escola Municipal de Teatre d’Alcoi està immersa en la segona part del curs, començant a preparar el final, i al voltant de 90 alumnes, de la mà dels professors Rosa Fraj i Carlos Sellés, treballen amb uns objectius clars: gaudir del que fan, saber treballar amb grup i desenvolupar el llenguatge corporal i l’oral, així com l’escènic, tindre cultura i coneixements teatrals, i fer molt de taller, perquè “si no entrenes, no pots marcar gols”, com expliquen. Fer representacions és important, però més ho és la formació de l’alumnat.

I és que, com comenten Rosa i Carlos, no es tracta de fer un obra de teatre sense més ni menys, del que es tracta és que tinguen ferramentes per afrontar no només el teatre, sinó també el dia a dia de la seua vida. I ací és on s’aborden les diferents qüestions. Per exemple, durant el primer trimestre es fa un treball de cohesió de grup i que també serveix per mirar el nivell que té cada alumne. “El treball en grup és molt important, ja que t’ensenya a escoltar, a valorar la feina dels altres, a perdre la por, i a tindre més seguretat”, assenyala Rosa.

Treballar el llenguatge corporal, que siguen conscients del seu cos, i el llenguatge oral, l’expressió, és important no només per pujar a un escenari, sinó també per a la vida diària, com explica Carlos. Els professors plantegen les classes com un joc, que fa que vagen perdent la vergonya, i busquen que tots es donen suport. Els primers treballs són corals, així el focus d’atenció queda repartit entre tots, el que fa que els alumnes estiguen més tranquils. Amb el pas dels mesos van evolucionant, soltant-se i quan acaba el curs es nota molt el canvi.

Anar a aquesta escola té una edat? La resposta és clara: no, i Rosa i Carlos comenten que hi ha alumnes des de 3 a més de 60 anys. S’estructuren en diferents grups, en concret en sis diferents en funció de l’edat, aquest és el tercer curs en el qual tenen el d’adults, i podem dir que estan complets. Tots, xiquets i grans, gaudeixen d’aprendre, i els professors destaquen que “és molt important fer pedrera. Tenim molts casos de xiquets i xiquetes que han entrat en cinc anys, encara continuen i ja en tenen dotze, per posar un exemple”. I en el cas del grup d’adults, “està consolidat i tenen una dinàmica de treball molt bona. És un grup molt obert, amb més dones que homes. De fet, estaria bé tindre més homes”.

Hi ha molt bona unió entre els grups infantils i els que podríem dir de preadolescents, adolescents i adults, “i als més xicotets els agrada molt veure que fan els altres grups de gent més major”.

Les ganes van poder fins i tot amb la pandèmia, i van estar en marxa de manera telemàtica, gravant-se vídeos, fent Carlos un muntatge… i quan tot va passar la immensa majoria de gent va tornar a l’Escola de Teatre, el que demostra que està consolidada i que l’alumnat té ganes.

Un poble com Alcoi, amb tradició teatral i reconeguts professionals, havia de tindre una Escola Municiapl de Teatre. I ara, després de diferents etapes i ubicacions, es troba en portes de celebrar el desé aniversari, que tindrà lloc durant el curs 2024-2025.

Al llarg dels pròxims mesos treballaran en la preparació dels actes i activitats per celebrar aquests 10 anys. Són moltes les idees, des d’una exposició immersiva amb elements interactius, a projecció, fi de curs conjunt de tota l’escola, la creació d’un himne, recull de totes les obres representades… són part de les idees que es barallen i cal veure quines arriben a terme i quines noves s’incorporen, ja que els membres dels diferents grups també tenen molt a dir, i segur que entre professorat i alumnat es gaudeix d’una celebració molt especial. Per a aquest desé aniversari es vol comptar també amb tota la gent que ha passat per l’escola de teatre, que no és poca.

Actualment, l’Escola Municipal de Teatre està ubicada a l’edifici de l’IVAM CADA Alcoi, en una sala en la qual a vegades s’utilitza per a altres tasques. Es tracta d’una ubicació provisional després d’haver passat també pel Teatre Principal, Centre Cultural i Centre Cervantes Jove, i tindre una ubicació definitiva, que reunira les condicions necessàries per a funcionar i poder emmagatzemar material, és un desig que esperen siga una realitat. 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *