foradia cdturisme

Joan Castejón: “Rebre l’encàrrec del cartell de Festes és molt gratificant, és un honor”

L’autor del cartell ens visita a les instal·lacions d’El Grat i parlem amb ell sobre tot allò que representa crear el cartell i com ho viu

El cartell que anunciarà les Festes de Moros i Cristians de 2024 és obra de Joan Castejón. Aquest artiste dibuixa i grava, fa pintura i escultura, i és un dels principals representants del realisme social del Grup d’Elx, que va nàixer a mitjans dels anys seixanta del segle passat, que incidia en un corrent de crítica social a la vegada que treballava i investigava noves tècniques i procediments.

Castejón va nàixer a Elx l’any 1945 i després d’una extensa i reconeguda trajectòria, amb nombroses exposicions i obres seues en diferents col·leccions, a partir de l’1 d’abril també estarà a la façana de l’edifici de l’Ajuntament, anunciant les Festes. Parlem amb ell d’aquesta nova experiència.

– Com vas rebre l’encàrrec per crear el cartell de les    Festes de 2024?

Em va telefonar Jordi Martínez, el regidor de Festes, i em va comentar que havia estat escollit per fer el cartell. No ho esperava i des del primer moment em vaig alegrar molt, és un honor, i fer aquest tipus d’encàrrec és molt gratificant.

– Vas tardar a tindre una idea o des d’un primer moment la tenies clara?

Pel que fa a la idea, la veritat és que la tenia clara des del principi, pràcticament des del moment que em van fer l’encàrrec, i des de llavors li he dedicat tot el temps. Després ja va vindre fer esbossos, proves i començar a treballar en la que ha de ser l’obra definitiva, que he estat executant al voltant d’un mes. Ara, a finals de febrer ja està pràcticament a punt i estic content del resultat, he posat tot l’afecte en la seua creació.

– Ens comentaves que estàs content del resultat. Quan vegem el cartell, reconeixerem a Castejón o, com ha passat alguna vegada, l’autor ha fet una obra diferent de l’estil que ens té acostumats?

En el meu cas, és inevitable reconéixer que és meu, bàsicament perquè treballe el dibuix i si es coneix la meua obra sí que es reconeixerà.

– El descobriment del cartell és molt esperat i tots ens convertim en crítics, per dir-ho d’alguna manera, amb les obres. Com creus que viuràs eixe moment?

No tinc por a eixe moment, al contrari, tinc molta il·lusió. Estic prou feliç de com ha quedat i espere que siga positiu per a la gent.

– Es treballa molt diferent quan es fa una obra de manera voluntària o quan és un encàrrec?

És molt diferent, i normalment un autor vol fer el que vol. Però el cartell que anuncia les Festes d’Alcoi és una obra important i estic content d’un encàrrec com aquest. Té l’al·licient de què t’ixes de la teua dinàmica per centrar-te en una altra història. Tot el que tens d’experiència la poses en eixa obra i els grans mestres han fet la seua obra i encàrrecs. Però, com deia, en el cas del cartell, és una experiència tan bonica que només podia dir que sí.

– Costa viure de l’art?

Sí, costa, costa, i la veritat és que em sent un privilegiat en aquest aspecte.

– D’on el ve la vinculació a Alcoi?

Fa molts anys, amb amics pràcticament des de l’adolescència, i d’Antoni Miró a col·leccionistes que acaben sent amics. He fet moltes exposicions a Alcoi i és una ciutat a la qual sempre m’agrada vindre.

– Com veus Alcoi artísticament?

El veig molt bé. Antoni Miró és un generador de cultura artística i és molt d’agrair que hi haja una persona com aquesta.

– Vius a Dénia des dels anys setanta, d’on eres Fill Adoptiu i en 2020 l’Ajuntament va crear ‘l’Espai d’art Joan Castejón’, amb obres que has cedit a eixa població. Com va sorgir aquesta iniciativa?

Feia temps que tenia la idea de fer una espècie de donació a la ciutat, està situat a la Casa de Cultura i mostra 35 obres meues. Però jo volia que aquest projecte tinguera la filosofia que jo sempre he tingut, que és la participació i amb això és el que treballem, que siga un espai participatiu, un punt de trobada, que siga dinàmic, amb concerts, presentacions de llibres… obert a la participació de les diferents creativitats, i estic content.

– Per acabar, està clar que l’1 d’abril estaràs a Alcoi. Però tens previst vindre a Festes?

La veritat és que vaig a fer tot el possible per poder estar a Alcoi en Festes i viure-les en directe.

Font: Xesca Lloria./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *