foradia subscriutegrat

Es compleixen 50 anys del lliurament de claus per la Filà Alcodians

L’any 2013 va ser el primer que va ser protagonitzat per una xiqueta

Aquest any es compleixen 50 anys des què la Filà Alcodians es fa càrrec d’un acte tan entranyable i propi de les Festes com és l’entrega de les claus al Capità cristià. Fins a l’any anterior aquest acte estava en mans de la Filà Aragonesos, que és la més jove del bàndol cristià. En 1974 ocupava l’esquadra del Mig i, potser, fa quaranta anys no hi havia tanta gent a les filaes i fer moltes coses a la vegada començava a ser molt complicat, perquè faltaven mans.

Així, aquest acte va passar a la Filà Alcodians, que era l’anterior i, a més porta el nom de la ciutat. Des de 1974, l’arribada del Capità cristià a la Plaça d’Espanya ve acompanyada de l’esperat moment en què un xiquet o xiqueta dels Alcodianos li dona les claus de la ciutat al Capità. Un any que va marcar història va ser 2013, ja que per primera vegada l’entrega de les claus va ser protagonitzada per una xiqueta dels Alcodianos, Alexia Gandía Ureña, i des d’eixe moment altre cinc xiquetes han estat al front d’aquest moment fester. Abans, l’any 1995, s’incorpora la figura de l’acompanyant al xiquet que entregava les claus, i obligatòriament havia de ser una xiqueta. A partir de 2013, la festera ja ocupa qualsevol dels dos papers.

Una vegada en mans dels Alcodians, van haver de passar 10 anys fins que s’incorporara la figura de Alcaide del castell, ja que és de 1984, i uns anys després està recollit a l’Ordenança festera com a personatge fester.

Amb motiu d’aquest 50 aniversari el mes de novembre passat la filà va celebrar una gala commemorativa, en la qual es van reunir persones protagonistes d’aquest mig segle, sent un acte molt emotiu.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *