lasarga mediamborganica

Panell a l’espai Estellés

Dins el reconeixement institucional a aquestes dues figures universals de les lletres valencianes. L’Ajuntament completa l’Espai Estellés i col·loca la placa al carrer Joan Fuster

Panell Estellés

Panell reconeixement a Estellés ubicat al pont del viaducte./ lesmuntanyes.com

Fa uns dies s’ha instal·lat un panell a la plaça Vicent Andrés Estellés, denominat l’Espai Estellés. En el marc de la reconeixença institucional que l’Ajuntament d’Alcoi està realitzant a les figures més destacades de la cultura valenciana, durant el darrer any s’ha inaugurat a la nostra ciutat el passeig Ovidi Montllor, la plaça Vicent Andrés Estellés o el carrer Joan Fuster. Aquests dies s’ha completat l’Espai Estellés amb un panell informatiu a la plaça dedicada al poeta, i a més s’ha col·locat la placa del carrer dedicat a l’escriptor Joan Fuster.

Segons Tormo, “es tracta d’un panell informatiu sobre la vida i obra del poeta, periodista i escriptor de teatre de Burjassot, que pretén donar a conèixer la importància de la seua tasca als visitants i usuaris de la plaça”. Antoni Miró ha col·laborat en el disseny del panell cedint la imatge del seu quadre A Vicent Andrés Estellés, en recordança del poeta.

Gràcies a la seua poesia, que ha estat definida com a “torrencial” i “insòlita”, Vicent Andrés Estellés va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1978), el Premi d’Honor de les Lletres Valencianes (1990), la Creu de Sant Jordi (1982), la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura a títol pòstum, i ha estat commemorat en 2013 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua com l’Escriptor de l’Any.

Carrer Joan Fuster

Carrer per Joan Fuster./ lesmuntanyes.com

Així mateix, també s’ha instal·lat la placa amb el topònim del carrer Joan Fuster (1922-1992), en record de l’escriptor i humanista nascut a Sueca. Segons Jordi Tormo, “Fuster ha estat un dels escriptor valencians més influents del segle XX. Com assagista i poeta vas escriure i publicar més de 65 obres, sent una de les més reconegudes Nosaltres, els valencians (1962). A més, la seua tasca d’investigació va abarcar disciplines com la lingüística, història, filosofia i fins i tot el turisme”. A hores d’ara, està considerat l’assagista valencià més important del segle XX.

Llicenciat en Dret i doctor en Filologia Catalana, va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1975), la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1983), va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona (1993), doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona (1984) i, a títol pòstum, la Generalitat Valenciana li va concedir l’Alta Distinció al Mèrit Cultural. L’Ajuntament té previst en properes setmanes realitzar un acte de la mà d’entitats dels àmbits de la cultura i l’ensenyament per inaugurar el carrer.

El regidor de Política Lingüística Tormo, “amb aquestes fites volem reconèixer als creadors valencians, les obres dels quals han estat i són referència bàsica per comprendre la cultura dels Països Catalans”.

Font: Comunicació, Ajuntament Alcoi


ua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *