foradia elgrat

Última reunió del PGOU als barris

Zona Nord demana ampliar el Poliesportiu de Caramanxel i millorar l’accés nord. Santa Rosa i Els Clots proposen que les àrees de Monllor i Rodes tinguen usos combinats

Reunió Pla General ZN 2

La última reunió per tractar el PGOU va ser amb els veïns de la zona nord./ lesmuntanyes.com

Ahir de vesprada va tindre lloc a la seu de l’Associació de Veïns de Zona Nord l’última de les reunions sol·licitades pels veïns de la ciutat per realitzar aportacions, suggeriments i plantejar dubtes al voltant del Pla General que està en procés de redacció.

Com ha estat habitual al llarg de tot el cicle, la sessió va començar amb una exposició dels trets principals del document per part del regidor d’Urbanisme Natxo Gómez, qui va indicar que aquest barri és un dels que hui en dia estan millor dotats. No obstant això, hi ha aspectes importants a millorar per al futur desenvolupament de la zona que han de contemplar-se a aquesta planificació urbanística de la ciutat.

Entre els principals temes que van ser tractats, tal com expressa el regidor, es va insistir en la necessitat de millorar l’accés nord: “Els veïns indiquen, amb raó, que hui per hui el carrer València absorbeix una gran densitat de trànsit, i s’ha convertit en una carretera amb molts carrils, incòmoda per a als veïns i usuaris. Dins el Pla General, i del Pla de Mobilitat que també s’està treballant, s’ha de contemplar un possible desviament del trànsit per la part alta de l’accés”.

També relacionat amb el Pla de Mobilitat els veïns van assenyalar els problemes que han aflorat amb la posada en servei del Pont de Francisco Aura, ja que la proximitat de l’Hospital Verge dels Lliris i el CEIP Miguel Hernández, unida a l’increment del trànsit per la zona, està creant problemes de circulació a aquesta part del barri. Gómez va subratllar que “dins el Pla de Mobilitat i de cara a incorporar-lo al Pla General, estudiarem nous vials que ajuden a descongestionar la zona”.

A banda, els veïns van apuntar la possibilitat també d’ampliar la zona del Mercat, bé amb una superfície coberta o bé amb una àrea verda que puga acollir també el mercat exterior. Sobre això, Gómez ja va indicar que “la possible ampliació d’aquesta superfície comercial del barri passa pel futur de la fábrica de La Española, i per tant la zona obriria moltes possibilitats en cas de trasllat de la factoria”.

Altra de les sol·licituds veïnals passava per ampliar la superfície dedicada a instal·lacions esportives, amb un creixement del Poliesportiu de Caramanxel: “Creiem que és un apunt encertat, perquè és cert que aquestes instal·lacions no són només per a ús dels veïns del barri, sinó que gent de tot Alcoi les fa servir, i podria ser molt positiu dedicar més metres a superfície per practicar esport”.

A banda, també es va apuntar la conveniència de reservar espai per a infrastructures educatives públiques, sobre la qual cosa Natxo Gómez indica que “és una circumstància que el regidor de l’Àrea d’Educació ja ens havia assenyalat, perquè realment no hi ha sòl municipal per a la possible construcció en el futur d’algun centre d’ensenyament públic”.

Finalment, es va tractar el sòl residencial que contempla el Pla General, ja no només al barri, sinó a tot el nucli urbà. Gómez va indicar que les reserves per a sòl urbanitzable residencial que es contemplen per al barri són només a esquenes del Complex Esportiu Eduardo Latorre i a la vora de Solycamp, on seria possible la construcció d’unifamiliars, xalets o edificis de baixa altura per a vivendes. En canvi, hi ha altres barris de la ciutat en què sí existeixen espais reservats per al possible creixement residencial. En aquest sentit, el regidor d’Urbanisme va apuntar una vegada més que “cal pensar en aquest Pla General com una planificació per a 20 ó 25 anys. És a dir, no es tracta de pensar que ara marquem el sòl com a residencial i despús-demà apareixeran les grues: els terrenys residencials es desenvoluparan en base a l’evolució del mercat de l’habitatge, entre molts altres factors. Però per a l’Ajuntament és una obligació disposar d’una reserva planificada i amb diversitat d’espais, precisament per evitar la construcció desordenada i l’augment de les plusvàlues que es produiria en cas de reservar només una o dues zones específiques per a vivendes. En aquest aspecte, és així com evitaríem els problemes que hem patit amb la bombolla immobiliària”.

Recordem la reunió del regidor d’Urbanisme amb els veïns per tractar el Pla General a la zona Santa Rosa i Els Clots

Santa Rosa i Els Clots proposen que les àrees de Monllor i Rodes tinguen usos combinats

Pgou Mistera

Reunió amb els veïns a la seu de la Associació de la Mistera./ lesmuntanyes.com

El  dimarts 2 Abril  va ser la reunió de la Regidoria d’Urbanisme amb els veïns de Santa Rosa i Els Clots per tal de tractar les propostes i apreciacions ciutadanes dins el Pla General que s’està redactant, dins la ronda de contactes que s’està mantenint a tots els barris de la ciutat.

A la reunió, celebrada a la seu de l’Associació de Veïns Santa Rosa-La Mistera, es van tractar principalment les denominades ‘àrees d’oportunitat’ que contempla el document previ del Pla General, ja que dues d’aquestes àrees més importants es troben a aquesta zona: l’espai de l’antic complex industrial de Monllor i la illa de Rodes. 

Des de la Regidoria se’ls va explicar als veïns les diferents propostes que han sorgit a aquests espais, per què formularen les seues opinions i aportacions al respecte. En aquest sentit, el regidor explica que els veïns van plantejar introduir usos combinats en aquestes àrees: “Per exemple, a la zona de Rodes es podria combinar un espai per a alguna superfície comercial amb zona verda o, fins i tot, algun edifici d’ús públic emblemàtic, que aporte algun valor afegit al barri”. A la reunió es va recuperar la idea d’ubicar a l’àrea un auditori, però donades les necessitats de la ciutat, i el fet que actualment Alcoi compte amb el Teatre Calderón, es va observar que ara per ara no seria l’opció més adequada.

Per a la zona de Monllor també es van apuntar els usos combinats, tal com expressa Natxo Gómez: “Els assistents ens van comentar que voldrien que no fóra una zona d’ús únic, sinó que seria interessant, d’una banda, reservar espai per a una possible ampliació del Centre de Salut La Fàbrica. D’altra banda, van apuntar que es reservara espai per a aparcament públic, precisament per donar servei al Centre de Salut. També ens van sol·licitar que s’habilitara una zona verda que podria fer de nexe entre el Passeig de Cervantes i la riba del Riquer, creant així un corredor verd que creuaria la ciutat. I també podria planificar-se a l’àrea una àrea reservada per a ús recreatiu i esportiu”.

A la reunió també es va tractar un dels problemes més importants per als dos barris, com és la manca de places d’aparcament públic, el qual podria trobar solucions mitjançant la planificació urbanística. Segons explica el regidor, “tant Els Clots com algunes de les àrees més massificades de Santa Rosa tenen un greu problema de places d’aparcament. I al mateix temps, hi ha moltes zones que necessiten voreres més amples. Per tant, el Pla General haurà de preveure la creació d’àrees d’aparcament públic, per compensar la manca actual de places i també per fer front als espais per aparcar que podrien desaparèixer amb l’ampliació de voreres”.

A més, també es va tractar el futur traçat del bulevard dins la planificació urbanística del barri, i els assistents van coincidir amb les línies apuntades en la reunió mantinguda amb els veïns de l’Eixample. També van formular la seua sol·licitud per disposar d’algun espai dedicat als joves, i el regidor va exposar el projecte que s’està executant a l’antic col·legi de Cervantes, on hi haurà un Espai Jove dedicat a l’oci i el lleure juvenil, amb possibilitat d’habilitar en el futur un alberg de Joventut.

També es va informar sobre com estan les negociacions amb el Ministeri de Defensa respecte a la Colònia d’Aviació per integrar urbanísticament aquesta àrea de la ciutat.

Un futur sobre planificació
Cal subratllar que a aquestes reunions el que es fa és tractar d’acordar les millors línies de planificació dels usos del sòl de la ciutat per a que així s’arreplegue al Pla General, el document més important de planificació urbanística d’Alcoi. Per això, el regidor d’Urbanisme Natxo Gómez incideix en el fet que “els ciutadans han d’entendre que quan parlem dels projectes per al Pla General no estem parlant de propostes que s’hagen de portar a terme de forma immediata, sinó que l’important és definir els usos de cada zona per a que el futur desenvolupament de la ciutat es faça en base a una planificació ordenada, i no de forma arbitrària ni aleatòria”.

Finalment, el regidor va voler agrair als responsables de les associacions veïnals de Santa Rosa-La Mistera i Els Clots l’interés i les molèsties que s’han pres en la preparació de la reunió, perquè havien disposat tota la informació per als assistents i havien treballat molt bé les qüestions a tractar. Estem molt agraïts i satisfets per la implicació de la ciutadania en un projecte que ens afecta a tots perquè determinarà el futur desenvolupament de la ciutat durant dècades”.

Font: Comunicació, Ajuntament Alcoi


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *