foradia

Al-Azraq el Blau, la conquesta de La Muntanya

PRESENTACIÓ DE LA NOVEL.LA: Al-Azraq el Blau, Crònica de La conquesta de la Muntanya. Dijous 24 a les 20:00h en ALCOI Centre Cultural Mario Silvestre

Al-Azraq-el-Blau

Com si d’una gira dels Rolling Stones es tractés, la dupla novel·lística “La Montaña Azul. Crónica del visir al-Azraq / Al-Azraq, el Blau. Crònica de la conquesta de la Muntanya” ha saltat a la palestra literària proveïda amb tot l’instrumental.

L’escenari: l’embravit mar de les muntanyes i valls que els musulmans coneixien com iqlim al-Yabal, això és: el districte de la Muntanya, nostra ben estimada terra. “Sí, inicie una gira literària que haurà de portar-me des de Xàtiva fins a Alacant, i des de la Mariola fins a la marinera medina de Dénia, presentant el fruit de cinc llargs anys d’estudi, emocions i desvetllaments.”

 PRESENTACIÓ DE LA NOVEL.LA:  Al-Azraq el Blau, Crònica de la conquesta de La Muntanya Dijous 24 a les  20:00h en  ALCOI Centre Cultural Mario Silvestre

“El personatge enganxa, i les presentacions aixequen ingents polsegueres d’expectació allà on succeeixen. Francament, no m’estranya, doncs sabia que la crònica del visir Al-Azraq captivaria al lector de la mateixa manera que ho va fer amb mi.”

justo selles

Justo Sellés./

Just l. Sellés (Beniarrés, 1969) és enginyer d’obres públiques i màster en enginyeria marítima, professió que compagina amb la fotografia de paisatge i l’escriptura: les seues dues passions. En 2008 va escriure la seua primera novel·la, “El Llanto del petirrojo”, amb la qual es va proclamar finalista del premi Azorín en la seua edició de 2009. Des de llavors ha treballat infatigable en un projecte literari ambiciós alhora que apassionant: La Montaña Azul. Crònica del visir Al-Azraq, la seua primera incursió en la novel·la històrica.

“El projecte literari La Montaña Azul/Al-Azraq, el Blau ha pres cos i s’ha materialitzat. Han estat 5 anys de somni, on la crida de la terra ha marcat el temps de la seua vida. Sí, el projecte literari de la Muntanya Blava/Al-Azraq, el Blau ha resultat una experiència vital, única, tan fascinant que només la gira de presentacions que ara enceta pot reverdir la il·lusió marcida”.

PRESENTACIÓ DE LA EXPOSICIÓ:  “Paisatges de La Muntanya” inspirada en la novel.la Al-Azraq el Blau, Crònica de la conquesta de La Muntanya de Just l. Sellés Inauguració Dimecres 23 a les  20:00h en ALCOI Centre Cultural Mario Silvestre, fins el 30 d’Abril

CARTELLEl visir al-Azraq va estimar aquesta terra com ningú, molt més, i de cor, que no aquells colons que van venir des de lluny a sotmetre-la, primer, i després a ocupar-la; en això no pot haver cap dubte. I encara existeixen alguns cronistes (i milers de lectors que en llegir-los es reafirmen en el mite) que asseguren que el visir va trencar el seu desterrament i va venir cavalcant des de Granada per acabdillar una revolta que portava mesos produint-se. No, ni a acabdillar, ni a secundar cap revolta, que Al-Azraq tènia més de 60 anys i –mai millor dit– no estava para molts trots. Llavors, què feia el vell al-Azraq combatent al costat de la cavalleria benimerí a les portes d’Alcoi? Per què no es va quedar a la Canal (barranc de la Batalla), al capdavant de l’emboscada que allí es parava? Aquestes són dos molt bones preguntes que només poden tenir una única resposta…

Pròximes dies de presentacions:

  • Dv. 25 / 20:00h VALL D’ALCALÀ Sala al-Azraq C/ Camí Molí, 6
  • Ds. 26 / 19:00h PLANES Centri Social Joan Pont
  • Dg. 27 VALL DE LAGUAR Mercat de Laguar Fleix

SINOPSI: A mitjan segle XIII, les valls més septentrionals de la muntanya alacantina eren un vesper, una illa d’Islam envoltada per un embravit mar de cristianisme. Els feudals anhelaven sotmetre-la, però La Muntanya era un castell de roca, alt i fort, i resistia. Van ser anys de pactes breus, de fortaleses preses i lliurades per la força, de treves, emboscades i escaramuses entre les hosts de Jaume I i els partidaris del visir Al-Azraq, el Blau. Vuit segles després, la gloriosa conquesta del Regne de València que les cròniques dels vencedors van beneir amb l’encens dels altars ha esdevingut, a la llum de la historiografia moderna, en el brutal extermini d’una cultura. Així, la mateixa crònica règia que va aprofità per enaltir la insigne figura del Conqueridor es presenta ara com la prova irrefutable de la seua tan feroç croada.
Amb el propòsit de reinterpretar la invasió feudal de l’Ándalus oriental, La Montaña Azul enarbora l’estendard de la mitja lluna i concedeix la paraula a Abú al-Qasim ben Hilal –conseller personal del visir Al-Azraq– perquè el relat flueixi en primera persona, lliure, directe, visceral, per boca de qui va sofrir en les seves carns el rigor de l’holocaust andalusí de Jaume I.

Font: Redacció, lesmuntanyes.com


bigdata

subscriutegrat

Una resposta de Al-Azraq el Blau, la conquesta de La Muntanya

  1. Xavier S. ha dit:

    Jo ja l’he llegit i m’ha semblat extraordinari. La nostra història des d’un punt de vist molt interesant. Enhorabona a l’autor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *