foradia mediambient

Tallada de xops al Molí Payà

Demà dies 22 i 23 d’abril es portaran a terme la tala de xops. Hauran talls de tràfic a la zona el salt. La caiguda d’arbres ha provocat ja problemes.

13909515203_2cf3be9a1e_b

Els xops estan tocant fins la tàpia de les instalacions de l’albergue caní./ lesmuntanyes.com

Els treballs de tala es portaran a terme demà dies 22 i 23 d’abril, amb una actuació que provocarà alguns talls de trànsit intermitents a la carretera de Banyeres de Mariola, entre el túnel del Salt i la zona de Barxell, a partir de les 8 hores del dimarts 22. La Policia Local posarà en marxa un servei especial de senyalització i ordenació per interrompre momentàniament i donar pas als vehicles que circulen per la zona mentre duren les tasques.

El Departament de Medi Ambient d’Alcoi procedirà a talar aproximadament 200 xops a la zona del Molí Paià, just a la vora de l’Alberg Caní Municipal. El motiu d’aquesta actuació no és altre que la seguretat, ja que la senectud de molts d’aquests arbres està provocant la seua caiguda, i també el despreniment de branques; de fet, la caiguda d’arbres sencers ha provocat ja alguns desperfectes en les dependències de l’alberg.

Tal i com s’explica des de Medi Ambient, els xops que formen part d’aquesta arbreda són de port considerable i en estat molt deteriorat, degut a la seua edat i estat de conservació. Aquest tipus de xop (populus deltoides) pertany a una espècie introduïda que històricament acostumava a plantar-se per l’aprofitament de la seua fusta. És, per tant, una espècie al·lòtona que ha desplaçat les espècies característiques dels nostres ecosistemes fluvials. A més, actualment l’activitat d’aprofitament de la fusta està abandonada a moltes xopades, com és aquest el cas; per això, els arbres s’han fet vells i comencen a produir molèsties, amb una seriosa amenaça per a vehicles, peatons i ciclistes que puguen transitar per la carretera Alcoi-Banyeres de Mariola (CV-795) o pel sender local que travessa la zona (SLV 25.5, Camí del Salt-Molí Paià).

El regidor de Medi Ambient Jordi Tormo explica que “els treballs per netejar la zona tenen com a objectiu principal la seguretat, tant de vehicles i persones, com de les pròpies infrastructures i instal·lacions de l’alberg caní, on ja han provocat alguns danys per la caiguda de les seues branques. Es talaran aquells arbres que presenten un estat més deteriorat, i està previst que els plàtans que també arrelen a la zona, malgrat ser també una espècie invasora, es deixen allà, perquè no presenten cap risc de despreniment ni caiguda”.

Els treballs seran portats a terme per una empresa especialitzada que, com a retribució, es quedarà la fusta per al seu aprofitament; en principi, serà destinada com a combustible per a calderes i estufes de biomassa. La Regidoria farà un seguiment de la zona per estudiar com evoluciona, per tal d’avaluar en quin estat es troba la vegetació ripària: “A mitjà termini es redactarà un projecte de restauració paisatgística que haurà de ser informat i aprovat tant per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer com per part de la Conselleria d’Infrastructures, Territori i Medi Ambient”, explica Tormo.

 

Font: Comunicació, Ajuntament Alcoi


agora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *