foradia subscriutegrat

Capità Cristià 2014 Toni Giner

Antonio Giner Pastor “l’entrà dels Gusmans serà un espectacle compacte”(...) “serà la primera volta en totes les festes d'Alcoi que dos germans estaran junts damunt del castell” (...)

Capita cristià 2013 toni giner

Antonio  Giner serà el Capità Cristià per la Filà Gusmans./ lesmuntanyes.com

Antonio o millor Toni, com li agrada que li diguen, serà el Capità cristià a les festes de Moros i Cristians d’Alcoi d’enguany de la filà Gusmans. Reconeix ser una persona extrovertida i quan se li pregunta si el càrrec li representa una pressió ens afirma rotundament que no la sofreix i que no té cap problema d’enfrontar-se a situacions i moments tan importants com aquest.

Toni Giner ja de recent nascut apuntava maneres festeres, va nàixer un 20 d’abril de 1953 i tres dies després, a 23 d’abril va ser batejat a l’església de Sant Maure i Sant Francesc.

Ja amb pocs dies de vida aquest apassionat de la festa va eixir a l’entrà de vestit de masero. També ha provat el que és vestir-se de musulmà ja que va estar durant un any, de petit, eixint als Abencerrajes.

Ho passaran genial, “tot el boato eixirà en actiu i divertint-se” i afirma amb rotunditat que “l’entrà dels Gusmans serà un espectacle compacte”.

Duu, ni més ni menys, que 54 anys sent gusmà. L’entrevista la realitzem a la seu de la filà Gusmans i en to distés diu que “de les fotos que hi han penjades en la filà, de cada tres una és meua. Isc ací de tota la vida a més sóc un gusmà actiu: he fet tres esquadres de negres, de cavaller de l’Alferes i amic Ferran Gisbert, inclús he fet de glorier dos vegades, una al 1981 i altra al 2006. Tota una vida en la filà. És normal que gent aliena a la festa o gent festera de filaes més petites que els Gusmans no atenguen a la dificultat que comporta ser Glorier dos vegades i, a mode d’anècdota, Toni conta que “a la filà som dos-cents gusmans i si ja has fet de glorier una vegada no pots tornar a ser-ho perquè hi ha molta gent que està esperant fer-lo per primera vegada. Al 2006 es complien els vint-i-cinc anys de la vegada que vaig fer de glorier i vaig voler repetir. La reacció de la filà va ser contraria totalment però vaig començar a pagar botelles d’herbero, a pagar café, a portar dolços… total, qui va ser glorier del 2006? Toni Giner”.

La decisió de ser capità no és una idea que va partir precisament de Toni, sinó més bé del seu germà Santi, el que serà l’Alferes Basc aquest mateix any, i que va ser entrevistat a EL Gratis del segon quadrimestre de febrer.

Sobre donar aquest pas de fer aquest càrrec reconeix que “ho meneja tot el meu germà. Em crida per telèfon i em diu que tenia la possibilitat de fer l’Alferes i que si jo feia de Capità ell donava el pas endavant”. I així va ser. A més Toni afegeix que “serà la primera volta en totes les festes d’Alcoi que dos germans estaran junts damunt del castell”, es refereix a que per primera vegada en la història de les festes d’Alcoi dos germans exerciran d’Alferes i Capità en un mateix bàndol, coincidint en el castell el dia de l’Alardo a l’Ambaixada del matí i de la vesprada.

P1150768Afirma que la seua intenció era fer aquest any la que hagués sigut la seua quarta esquadra de negres, ja anteriorment ha realitzat la del 86, la del Mig del 93 i la del 2006 del Centenari com a cabo batidor. En aquest cas la quarta esquadra tindrà que esperar.

Toni declara que a la filà hi havien al menys cinc persones amb intenció de presentar-se a la capitania cristiana de les festes d’enguany. No obstant ens diu que “es tenia que evitar una votació i una confrontació en tot moment. La filà Gusmans sempre s’ha caracteritzat per la seua unitat. Es va negociar amb els aspirants de manera molt civilitzada i al final es va considerar que fos jo qui fera de Capità”.

Abans d’endinsar-se en les característiques principals del boato Toni puntualitza que “tot i absolutament tot, excepte les carrosses, ho estem fent els gusmans. No han intervingut dissenyadors exteriors a la filà. Vam crear una comissió que s’ha encarregat d’organitzar tot el boato.” Entre els implicats de l’organització i execució del boato estan Jandro Jordà, Mauro Gómez, Nacho Domenech y Cholo.

El capità afirma que el boato parteix de la idea de rendir un homenatge a la vestimenta dels gusmans. “Ja que [la vestimenta] ha estat inamovible des del seu disseny original de Francisco Laporta, li fem un homenatge i també a la mateixa paraula gusmà”.

Sobre la seua vestimenta concretament afirma que “és un homenatge a l’església de Sant Jordi. Tota la indumentària i allò que m’envolta serà un homenatge al patró Sant Jordi i a l’església que rep el seu nom”. Toni declara orgullós de que la vestimenta de capità se l’ha fet ell mateix. El dissenyador de la seua vestidura, de la dels cavallers que l’acompanyaran, dames i carrosses corre a càrrec del company de filà Ferran Gisbert, excepte la vestimenta de la seua dona, Mari Carmen Javier Verdú, que l’ha dissenyat ella mateixa junt a un company gusmà Majoral del Gremi de Sastres de València, Paco Albert.

Toni i Mari Carmen eixiran en la mateixa carrossa i els seus tres fills: Clara, Jordi i Mauro també formaran part del boato evidentment, Clara a una carrossa amb les donzelles de la Cort junt a les seues amigues i tant Jordi com Mauro eixiran participant en el boato en el que concorreran al voltant de mil persones, la meitat d’ells músics. No li cap dubte de que els participants del boato ho passaran genial, “tot el boato eixirà en actiu i divertint-se” i afirma amb rotunditat que “l’entrà dels Gusmans serà un espectacle compacte”.

A més Toni estarà escortat per dotze cavallers, “pels mateixos amics amb els que vaig fer les tres esquadres de negres” és a dir, el seu grup d’amics de la filà. Per la part femenina hi hauran deu dames.

Tant Capità com Favorita estaran acompanyats musicalment per una marxa composada ex profeso per Àngel Lluis Santamaría, director de la Corporació Musical Primitiva d’Alcoi. Assenyala que “és una marxa innovadora. Sobre aquesta composició d’Àngel Lluis ha organitzat aposta una banda de setanta-cinc músics per a que toquen la marxa, no la tocarà una banda a l’ús”, aquesta innovadora marxa estarà dirigida per Jordi Sempere.

Canviant de terç i conversant sobre els canvis en la festa i la seua evolució Toni reconeix ser tradicionalista, “comprenc que tard o prompte totes les filaes acabaran tenint dones, acabaran celebrant-se en cap de setmana, etc.” però afirma que no són canvis del seu gust.

Té com a acte preferit l’alardo encara que reconeix que cada vegada li agrada menys degut a les restriccions en la pólvora les quals “no permeten que gaudisques tant com abans”.

No oculta la seua part més emotiva i demana com a desig que “si és veritat que hi ha un més enllà, que els meus pares ens vegen, al meu germà i a mi. I tant la meua família com la meua filà que passen els tres dies més meravellosos de la seua vida” conclou el Capità gusmà.

Doncs precisament aquest desig el farem nostre i esperem amb totes les nostres forces que tant Toni, la seua família i la seua meravellosa filà els Gusmans passen un tres dies magnífics i inoblidables.

Font: Mauro Colomina, publicat en El Gratis


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *