Qüestionen el preu de l’energia a Espanya
Des de la Plataforma per la Reindustrialització Territorial davant l'increment constant que s'està produint, considera i demana que és necessari una auditoria del sector elèctric espanyol que permeti conèixer d'una forma transparent el cost de producció de l'energia elèctrica a Espanya.
La Plataforma per la Reindustrialització Territorial va celebrar una reunió de treball per analitzar la situació energètica, que cada dia més preocupa les empreses, ja que s’està passant d’un subministrament a una matèria prima més en el procés productiu.
El cost energètic suposa per a les empreses una pèrdua de competitivitat enfront d’altres empreses en l’àmbit internacional, dada que reflecteix l’estudi realitzat per APEME; en 2007 el cost de l’energia a Espanya se situava per sota dels valors mitjans de la UE. Avui tenim el cinqué preu més car de la UE. Els nostres principals competidors en el sector industrial com França o Alemanya mantenen un preu de l’energia elèctrica sensiblement inferior al d’Espanya.
Analitzant la composició del preu de l’energia es desprén que hi ha entre un 4% i un 5% en cada factura que paguen tots els usuaris per compensar un dèficit tarifari, que es produeix a causa de la diferència que diuen les companyies elèctriques que costa l’energia i el que l’Estat entén que pot pagar, la seua diferència va a dèficit de tarifa que després es paga en cada factura.
Des de la Plataforma per la Reindustrialització Territorial davant l’increment constant que s’està produint, (el passat estiu en els termes fixos de potència, després amb la devolució del dèficit tarifari, … ) considera i demana que és necessari una auditoria del sector elèctric espanyol que permeti conèixer d’una forma transparent el cost de producció de l’energia elèctrica a Espanya, servint de base per a un profund debat que permeta millorar els preus i ajustar el preu final als costos reals. Així com la creació d’un ens independent que controle a aquest sector energètic.
La Plataforma per la Reindustrialització Territorial la formen la Federació d’Empresaris de L´Alcoià-El Comtat (FEDAC) , l’Associació d’Empresaris d’Ibi i la Foia de Castalla (IBIAE) i la Confederació Empresarial de la Vall d´Albaida(COEVAL)
REIVINDICACIONES DE LA COMISION DE INDUSTRIA DE COEPA
Es imprescindible conocer de forma transparente el coste de la producción de energía eléctrica en España, a través de una exhaustiva auditoría que se ponga a disposición de toda la sociedad y sirva de base para un profundo debate que permita mejorar los precios y ajustar el precio final a los costes reales. Es preciso frenar la escalada de precios de la energía eléctrica y recuperar la competitividad perdida por este sobrecoste injustificado para la industria. Hay que impedir prácticas monopolísticas en el sector eléctrico a través de un ente independiente que controle a este sector estratégico
Conclusiones estudio sobre costes de la energía en la industria
- La factura energética representa una parte fundamental dentro de la estructura de costes de la industria, con un valor medio del 2,33% de los gastos de explotación.
- La electricidad llega al 77% dentro de los consumos energéticos para algunas industrias.
- El continuado incremento del coste de la energía lastra la competitividad de la industria
- En 2007 el coste de la energía en España se situaba por debajo de los valores medios de la UE. Hoy tenemos el quinto precio más caro de la UE. Nuestros principales competidores en el sector industrial como Francia o Alemania mantienen un precio de la energía eléctrica sensiblemente inferior al de España.
- El coste de la factura eléctrica para las empresas tipo de la provincia se ha incrementado en los últimos cuatro años en una horquilla que va del 5% al 18 %, una cifra desproporcionada en un contexto de crisis y descenso de la demanda.
- En agosto de 2013 se produjo un incremento importantísimo del término fijo de la energía (casi un 260 %, más del doble), lo que ha lastrado los descensos de consumo producidos por la mejora de la eficiencia energética y la propia crisis.
- A menor consumo, el precio final de la energía ha sido mayor, perjudicando directamente la competitividad de la industria alicantina.
- Es necesario reformular la estructura de precios de la electricidad para la industria de forma que se incentive el ahorro y la eficiencia energética y favorezca a las pequeñas industrias emergentes o en dificultades.
- Se hace imprescindible la figura del gestor energético en las empresas industriales que analice permanentemente las demandas energéticas de la empresa, dada la volatilidad del mercado. Esta figura debería estar próxima al entorno productivo de la empresa
Comenta i participa-hi