foradia cdturisme

El cant d’estil, protagonitzat per Pep Gimeno El Botifarra

S'estrenarà en horari comercial al cinema Axion del Centre Comercial Alzamora, el 6 de juny. La Coordinadora pel Valencià i Escola Valenciana col·laboren en la difusió del documental sobre el cant d'estil, protagonitzat per Pep Gimeno El Botifarra.

La Coordinadora pel Valencià i Escola Valenciana col·laboren en la difusió del documental sobre el cant d’estil, protagonitzat per Pep Gimeno El Botifarra.

S’estrenarà en horari comercial al cinema Axion del Centre Comercial Alzamora, el 6 de juny.

SINOPSI:
“El cant tradicional –o de transmissió oral– valencià conté una barreja d’arrels andalusines, centreeuropees i mediterrànies. A finals del segle XX es trobava en perill d’extinció per tres motius fonamentals: la pèrdua de la seua funcionalitat, la pressió dels grans mitjans de comunicació de masses i la condició de cultura perifèrica no castellana en un Estat espanyol que sorgia de quaranta anys de dictadura castellanista. En situacions així, el futur sovint depèn més de la iniciativa individuals de les persones que no pas de la garantia dels poders públics. Aquest ha estat el cas de Pep Gimeno ‘Botifarra’, que en la dècada de 1980 va eixir a buscar cançons tradicionals gairebé oblidades de les comarques centrals del País Valencià. En companyia de la colla d’amics del grup de danses Sarau i gravadora en mà, Botifarra va anar enregistrant, una a una, les cançons dels ‘güelos’, els vells cantadors i cantadores que ja no trobaven a qui transmetre una tradició arraconada. Amb Sarau, Botifarra va fer un treball de recerca que també incloïa paraules, dites, refranys, succeïts o romanços gairebé perduts.

el botifarra

Pep Gimeno El Botifarra./

Al País Valencià ja n’hi havia qui en feia, de recerca, restaven també els cants populars al carrer, i fins i tot hi trobem un grup d’èxit com Al Tall que ha complert gairebé 40 anys fent música nova sobre la base de la música popular dels Països Catalans i la Mediterrània. Amb Pep Gimeno ‘Botifarra‘, però, es produeix un petit miracle quan un dia, cap al 2006, un bon amic l’anima a gravar un disc en solitari i pujar als escenaris amb aquelles peces recopilades 25 anys enrere. És llavors que es desferma un carisma inèdit, una veu potentíssima i una espectacle que rememora les arrels més profundes.

Als Cines Axion de Xàtiva (C.C. Plaza Mayor) i Alcoi (C.C. Almazora) a partir del 5 i 6 de juny de 2014, respectivament

Font: Coordinadora pel Valencià.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *