foradia barnasants

Excursió al pou de l’aqüifer el Molinar

Un centenar de visitants a la ruta guiada pel Molinar. Els autors de la unitat didàctica van mostrar tots els aspectes de la xarxa hidràulica, el conjunt industrial i el brollador.

molinar 2

Diumenge es va celebrar la primera de les activitats del programa que l’Ajuntament dedica al Dia Mundial del Medi Ambient, consistent a una sèrie de visites guiades al Molinar: la xarxa hidràulica que porta l’aigua fins al nucli urbà, el conjunt industrial de les seues ribes i la pròpia cúpula del brollador, que compleix 100 anys de la seua construcció. Els encarregats de guiar la visita, junt a d’altres col•laboradors, van ser Jordi Acosta, Begonya Nebot, Gabriel Guillem i Gabriel Sanchis, autors de la unitat didàctica sobre el Molinar recentment presentada, i editada en col•laboració per l’Ajuntament d’Alcoi i Aqualia.

A l’activitat van assistir prop d’un centenar de persones, comptant majors i xiquets, malgrat la pluja que va caure durant el matí a la ciutat. Els assistents van poder conèixer els dipòsits del Partidor, el llavador de primera aigua a Sant Vicent, la galeria subterrània que condueix les aigües des del Molinar fins al Partidor, la fàbrica dels Solers, el conjunt històric del Molinar (declarat Bé d’Interés Cultural), i també la cúpula modernista. Una completa visita per conèixer a fons aquest patrimoni, complementada a més per explicacions geològiques i paisatgístiques de la conca, com també sobre l’ús agrícola, domèstic i industrial d’aquestes aigües.

Durant el recorregut els visitants, a més, van trobar que anaven apareixent ‘personatges’ de l’època d’esplendor de la conca (primera dècada del segle XX): un sobresequier; una mestressa de casa que anava a fer la bugada al llavador; un enginyer encarregat de la reconstrucció de la galeria subterrània; un geògraf, que explicava el tipus i característiques dels terrenys que envolten el brollador; i, finalment, un tècnic de l’empresa Aqualia que va comentar les evolucions del brollador en els últims anys, així com les seues particularitats més destacades.

molinar

Pou de l’aqüifer el Molinar./

El regidor de Medi Ambient Paco Agulló comenta al respecte que des del Departament “fem una valoració excel·lent de l’activitat, perquè ha estat una de las visites més completes i interessants que s’han fet mai. Els participants han tingut oportunitat de conèixer a fons tota la història i usos al voltant d’aquesta conca tan valuosa que tenim a Alcoi, la qual cosa és molt important per tal de valorar i prendre consciència del gran patrimoni que tenim gràcies a aquest aqüífer, i més ara que el seu futur s’està posant en perill. Ha estat un gran inici del programa al voltant del Dia Mundial del Medi Ambient, que continuarà aquests dies amb altres activitats a les quals convidem a tothom per conèixer bé el nostre medi natural, primer pas per a prendre consciència de la importància de la seua preservació”.

Recordem Dijous 5 de Juny, jornada central a Cervantes
Cal subratllar que la següent cita del programa serà la celebració del propi Dia Mundial del Medi Ambient, dijous 5 de juny. El Departament de Medi Ambient ha preparat per aquest dia una jornada lúdica que es desenvoluparà al Passeig de Cervantes a partir de les 17.30 hores, on hi haurà tallers infantils, conta-contes, i paradetes amb informació i activitats per part de diverses associacions i entitats mediambientals. A més, destaca la presència de l’empresa catalana Guixot de 8, que farà una mostra dels seus jocs d’enginy i habilitat per a menuts i grans, fabricats a partir de materials reutilitzats. Des del Departament, a més, s’ha volgut agrair la participació desinteressada dels mòduls de Tècnics d’Animació Sociocultural (TASOC) de l’Institut de Batoi.

Font: Ajuntament Alcoi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *