foradia subscriutegrat

El Calendari fester

Sí, continue pensant que les dates tradicionals per a celebrar les postres Festes de Moros i Cristians són les clàssiques del 22,23 i 24 d’ abril (...) Servidor, va estar cinc anys a València cursant Geografia i Història a la seua universitat i en cap moment, en cap, vaig pensar que seria millor per a mi passar-les a cap de setmana

festes alcoiSí, continue pensant que les dates tradicionals per a celebrar les postres Festes de Moros i Cristians són les clàssiques del 22,23 i 24 d’ abril, amb la no menys tradició d’allargar-les quan la Setmana  Santa cau molt millor que millor: m’agrada la Festa intima, feta per als alcoians i alcoianes i no de cara al turisme, no cap a l’ exterior, res d’exibicionisme, ni que cap de fora ens diga el bé que ho fem.

Ja s’ han acabat les d’enguany i ja comença la polèmica sobre la data de les del any 2015. Com no, eixa polèmica l’ ha encetada el senyor Martínez, que és espanyol malgrat el que puga indicar el seu cognom, regidor de Festes i que té l’ habilitat d’ armar una sèrie de petrolios  per allò on passa. Un senyor Martínez  que enguany va agafar el microfon al Partidor, abans de l’ Entrà de Cristians, i va soltar un discurs sentimentaloide i xaovinista, mirant-se continuament el melic. Esta manera d’ actuar sembla que no s’ha donat mai, o molt poques voltes.

De confessar que tinc una pèssima opinió de la burgesia alcoiana: té tots els defectes de la catalana i cap de les seues virtuts, i si la Cambra de Comerç i el Gremi d’ Hostelers han de condicionar les nostres Festes, apanyats estem.

Servidor, no és fester per a que d’ altres guanyen diners, no; ho és per diverses raons de les que ja em vaig referir en un altre article. Raonen – tenen tot el dret del món a fer-ho – que l’ allau de visitants, després no ho són tants,  que ens visiten són una bona font d’ ingressos per a alguns sectors económics locals, que no es donaria si la Festa fóra en cap de setmana. Segons aquest criteri, aquesta – la Festa – estaria al servei de interessos economocistes molt concrets i localitzats. Collons, si estic com a fester al seu servei podien  com a mínim pagar-me la Fulla.

D’ altres opinen – entre ells el meu fill Jordi que està estudiant arquitectura a la universitat d’ Alacant – que si les Festes les fem en cap de setmana molta gent que treballa o estudia fóra de la ciutat pordríen vindre  però, clar, si les passem a dissabte, diumenge i dilluns, que passa amb l’ Alardo? Se suposa que el dilluns la gent torna al treball, o és que la gent que ve de fóra eixe dia no treballa? Serà que pensen que el dia de l’ Alardo és de segona categoria i si no estan no passa res? També volen una Festa a la carta.

Servidor, va estar cinc anys a València cursant Geografia i Història a la seua universitat i en cap moment, en cap, vaig pensar que seria millor per a mi passar-les a cap de setmana, i el dilluns me’l sale; vaig tenir sort i podia canviar la data dels examens, i si no ho haguera pogut fer, haguera hagut de fer-los: els meus interessos no estan per damunt dels generals.

A més, si celebrem les Festes quan toca, els Soparets hi haurà anys que tindran una gran presència de públic – quan siga divendres o dissabte -,i si les traslladem a cap de setmana sempre seran en dilluns, i a l’ endemà cal anar a treballar amb la qual cosa l’ afluència de públic minva molt.


A l’ igual que no comprenc la raó per la que el dia 19 de març -sant Josep – o el 8 de desembre – la Immaculada Concepció – són festiu a Alcoi i no el 23 d’ abril, dia de sant Jordi. Sant Josep no diu res a Alcoi i la Immaculada Concepció menys.


I ja que predominen els interessos economicistes, he decidit morir-me en cap setmana, així pot vindre més gent al meu soterrament, i com que esta gent no és precisament d’ església, seguint les meues instruccions brindaran per un servidor i, de pas, afavorir la industria hostelera local; això sí, espere que cap torero vinga al meu funeral, ni cap moniato.

I no voldria acabar estes ratlles sense un Delenda est Carthago afegint que estic molt decebut per no haver estat presa en consideració la meua proposta de celebrar un homenatge al creador del got de plastic en forma tub, tan imprescindible en la nostra Festa: nou de cada festers en fan ús.

Font: Publicat edicio nº 583 paper El Gratis per a lesmuntanyes.com


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *