foradia subscriutegrat

L’autoritarisme del PP

per Jordi Santonja

Foto Jordi Santonja

Jordi Santonja./

En un moment en que la ciutadania demana més democràcia, en el que la pràctica totalitat d’institucions del règim de la transició està en crisi; una monarquia en hores baixes, el model territorial està en entredit, els escàndols polítics des del Calderón  fins a Jordi Pujol, la resposta del govern és més autoritarisme, els alcaldes seran elegits directament pel partit amb més vots.

És una tàctica ja antiga, guanyar temps, quan les enquestes són desfavorables i veuen que poden perdre moltes alcaldies, canvien les regles del joc, més o menys quan veus que queda poc temps i vas a perdre el partit, canvies les regles del joc i els àrbitres. No sembla una decisió que fomente la regeneració democràtica que pretén el PP, pareix més aviat una pràctica dictatorial. Ara el que menys ens agrada són les imposicions sense cap consulta.

Aquestes serien algunes de les claus d’aquesta reforma electoral municipal:
Una nova llei sense cap consens polític i de dubtosa constitucionalitat, i que novament ha unit a tota la oposició en contra, ja és una costum del govern del partit popular legislar via reials decrets, aprovar lleis en solitari. És el  segon atac a la política municipal, el primer va ser la reforma de les administracions locals, que està recorreguda al Constitucional. I aquesta llei torna a atacar a la Constitució, a l’article 140 diu “Los alcaldes serán elegidos por los concejales o los vecinos”.

Sembla molt difícil que es puga canviar la constitució veient el rebuig que planteja la llei, el PP necessitaria el vot de 210 diputats.

Menor control democràtic, el PP planteja que la llista que arribe al 40% obtinga l’alcaldia, però  el 60% restant passaria directament a la oposició, la voluntat majoritària dels ciutadans quedaria fora dels ajuntaments. Els alcaldes tenen prou poder és un sistema prou presidencialista i tendrien el recurs de les “alcaldaes” i de les juntes de govern. Mentre l’oposició tendria que promoure mocions de censura per a poder llevar a l’alcalde, amb totes les traves i temps que això comporta, ademés de donar una excusa perfecta a l’ex-alcalde  “he sigut derrocat per una moció de censura política”. I per suposat en aquestes mesures de regeneració democràtica, res de poder revocar als càrrecs públics que incomplisquen el seu programa electoral o no és comporte èticament.

Reforçament del bipartidisme, com sols val guanyar és demanarà el vot útil, hi ha que votar als partits majoritaris, votar a les altres formacions serà com tirar el vot a la brossa. Pot ser que aquesta siga un arma que és torne en contra seua, ara partits com Bildu o futures grans coalicions progressistes podrien arribar a eixe 40% i aconseguir l’alcaldia.

El PP no sap governar si no és amb majories absolutes, com ja em vist a l’hora de fer les lleis aprovades en solitari, es difícil veure al PP governar amb altres formacions polítiques, a Alcoi tenim l’exemple que tan sols han pogut governar amb majories absolutes, i ara amb aquesta reforma podrien governar. Buscar recolzaments en formacions com UpyD, Ciudadanos o forçes locals no està en la seua fulla de ruta.

Pèrdua de poder i finançament, una possible derrota electoral a les municipals i autonòmiques, afectaria molt a les arques del PP, perdria una bona font d’ingressos, una possible espantada dels seus líders derrotats, que podrien passar-se a altres formacions. Recordem que ja no està la Gürtel per a poder pagar sobresous als polítics que no aconsegueixen un sou públic, ni per a pagar espectaculars campanyes electorals. Perdre l’històric poder als municipis seria fatal per a les seues privatitzacions, les recollides de brossa, neteja, aigua … amb unes noves corporacions progressistes que les aturen o les torner a fer públiques. I ja no parlem dels temes d’urbanisme, s’imagineu el PP a l’alcaldia d’Alcoi amb el tema de Serelles, La Española?

Aquest és un govern que vol morir amb les botes posades i ha d’apretar l’accelerador per a portar-nos a un passat al que no volem anar. Com a la pel·lícula de “Bienvenido Mr. Marshall” no vull veure en blanc i negre, a Fernando Pastor o Rafa Miró (o qui siga el candidat del PP alcoià) encaramat al balcó de l’Ajuntament deien això de “Vecinos de Alcoy como alcalde vuestro que soy os debo una explicación”.

Font: Jordi Santonja


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *