foradia mediambient

70x70x70: Un nou llenç d’Antoni Miró

El número 70 és, hui, per nosaltres, tres voltes interessant (...) Aquest i no un altre és el motiu de 70x70x70 (...) l’artista alcoià continua essent un treballador de l’art.

toni miro

Els matemàtics diuen que tots els números son interessants. Argumenten que, inclús, si existira algun número que no fóra interessant, es tornaria interessant pel simple fet de ser l’únic número no interessant.

El número 70 és, hui, per nosaltres, tres voltes interessant: en primer lloc, perquè són els anys que fa –aquest dilluns, 1 de setembre- el protagonista de la nostra història; en segon lloc, perquè és –també- el número d’obres d’ell que hem seleccionat i, en tercer i últim lloc, és igualment el número de textos d’escriptors que s’han escollit sobre els nombrosos autors que han parlat sobre ell.

Antoni Miró compleix 70 anys. Fa pocs dies li vam demanar una selecció d’obres, ràpida i intuïtiva, dins la seua producció artística. Amb llapis i paper, a mà, ha començat a recordar uns quadres, uns altres, aquells que són d’una sèrie i d’una altra, fent un recorregut per més de mig segle de treball al seu estudi. D’aquells primers que va pintar al mateix Alcoi, després a la seua galeria a Altea i, finalment, al Mas Sopalmo –al cor de la comarca de l’Alcoià- on viu actualment.

Aquest i no un altre és el motiu de 70x70x70. Una llista d’obres, ordenada per ordre cronològic, que no és l’única que l’artista podria fer entre les quasi quatre mil pintures que ha creat durant dècades, sense contar escultures ni obra gràfica. És la que Antoni Miró fa al seu 70 aniversari. Que ningú li busque un altre sentit que el propi de gaudir d’aquest recorregut pictòric.

Una jornada més el podrem trobar com molts altres dies: sentat davant el seu cavallet, des del que pinta, repassa, mira, pren perspectiva del que ha fet i torna a pintar i repassar. Els 70 anys d’Antoni Miró, en aquest cas, no marquen ni un abans ni un després sinó tot el contrari: que l’artista alcoià continua essent un treballador de l’art.

Al mateix, i dins aquest joc numèric, 70 textos que parlen d’ell i de la seua obra, una mostra dins tot el que s’ha escrit sobre Miró. Paraules de poetes com Espriu, Fuster, Estellés, Martí i Pol i Rafael Alberti, entre molts altres; de crítics d’art com Giralt-Miracle, Romà de la Calle i Castro Flores; juntament amb escriptors com Isabel-Clara Simó i Manuel Vicent; lingüistes com Joan Coromines, així com altres artistes com Antoni Tàpies, Ovidi Montllor i Antonio Gades.

 Tota aquesta numeració de 70x70x70 -dels quadres, dels textos i dels anys- ens donen les mesures del que és un llenç d’un dia molt especial: el de l’aniversari d’Antoni Miró.

Catàleg 70x70x70


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *