foradia subscriutegrat

Jordi Botella presenta l’exposició d’Antoni Miró ‘Secret pou de silencis’ a Cocentaina

• Antoni Miró va saber definir i denunciar els mals del fenomen de la globalització “molt abans que aquest concepte gaudira de la projecció actual”. • Les 23 obres que integra l’exposició parlen als espectadors sobre alguns dels desequilibris i moviments turbulents que s’han produït al nostre món


Cocentaina ha vist presentades les exposicions artístiques protagonistes de la 672 edició de la Fira Tots Sants. Es tracta d’onze exposicions entre les quals està present ‘Secret pou de silencis’ d’Antoni Miró, una col·lecció que, inaugurada el 2006, torna a estar a l’abast del públic de manera permanent a la sala la Biga del Palau Comtal de Cocentaina.

La presentació de la reinauguració de ‘Secret pou de silencis’, que ha tingut lloc al Pati d’Armes del Palau Comtal, ha estat a càrrec de Jordi Botella, qui ha destacat que, amb la seua obra, i en concret amb aquesta exposició, Antoni Miró va saber definir i denunciar els mals del fenomen de la globalització “molt abans que aquest concepte gaudira de la projecció actual”.

I és que les 23 obres que integra l’exposició parlen als espectadors sobre alguns dels desequilibris i moviments turbulents que s’han produït al nostre món durant les últimes dècades, com són: la guerra al Kuwait, la vulneració dels drets humans a l’Iraq, les opressions racials i la desigualtat dels pobles.

L’expressió artística de Miró, amb paraules de Jordi Botella, “galvanitza el drama fins el punt d’obtenir-ne, primer la consciència, després la rebel·lia i, per últim, la bellesa d’un món plàstic que retorna als ulls de l’espectador transparent, enèrgic i resolutiu”.

Segons Botella, el pintor alcoiàdavant la injustícia proclamava l’himne de la solidaritat; front als escamots d’afusellament obria els braços de la dignitat: contra el ferro la paraula, contra la inèrcia l’art, contra la barbàrie la integritat, contra la uniformitat cultura l’orgull de la indiferència”.

Cal destacar que el títol de l’exposició està extret d’un dels versos que l’escriptor Miquel Martí i Pol va dedicar a Antoni Miró en 1992 a través d’un poema que diu: “Toni Miró, que dic, escolta això: / la impertinent verbositat del temps és un parany devastador i obscè / i tu que ho saps passes de llarg i escrius, / lúcidament, part dellà de mirall”. I continua amb aquests versos: “De quin secret pou de silencis treus / el lluminós i perennal sentit / de cada gest, de cada moviment?”.

Les altres exposicions presentades al Pati d’Armes del Palau Comtal han sigut: ‘La Fira de Cocentaina, la finestra d’un poble’, ‘Jeroni Jacint d’Espinosa al Museu del Palau Comtal’, ‘E rompí lo vel. Custodiant el llegat del poble’, ‘5a mostra espai de sentiments’, ‘Espai Sambori’, XIII ruta d’art local, ‘V edició pintant la fira’, ‘XXXII exposició de bonsai’, ‘Església parroquial de l’Assumpció de Santa Maria’ i ‘Exposició confraria Jesús de l’Hort’. Totes elles estaran obertes al públic en diferents espais del municipi: al Palau Comtal, als carrers de Cocentaina i al Patronat Cor de Jesús a la plaça de Mossèn Eugenio Raduan.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *