Foradia

Entrevista a Carolina Bescansa, promotora de Podem, en Plazapodemos.

Un nou format de entrevista que aporta a tot el que vullga participar la possibilitat d'interactuar amb els entrevistats. Aquest divendres, entre les 12:00 i les 16:15, l'entrevistada ha sigut la responsable de la Unitat d'Anàlisi Política de Podem i professora de metodologia de la investigació en la Universitat Complutense de Madrid, Carolina Bescansa Hernández.

carolina bescansa

Carolina Bescansa./

El projecte Podemos vol incentivar la participació política de la població en totes les esferes (presencials i telemàtiques, institucionals i extrainstitucionals…). En aquest sentit, una de les vies que ens proposa és la plataforma virtual Reddit o Plazapodemos. Es tracta d’un fòrum telemàtic en el qual tot el que vullga pot fer comentaris, preguntes, reflexions i propostes, les quals poden ser votats pels altres usuaris amb tal de fer-los guanyar visibilitat, de manera que els comentaris més populars seran els que mes es tingan en compte (tant per part des demés usuaris com per part de l’organització Podemos). Parlem, doncs, d’una eina telemàtica de debat públic de la que es poden extraure conclusions col·lectives.

A més, aquesta plataforma està servint per a realitzar el que han denominat «roda de masses». Un nou format de entrevista que aporta a tot el que vullga participar la possibilitat d’interactuar amb els entrevistats (per exemple, els promotors de Podem (Pablo Iglesias, Iñigo Errejón, Juan Carlos Monedero, Luis Alegre…)). Es a dir, en la roda de masses, tot interessat té l’oportunitat de comentar o preguntar el que vullga a l’entrevistat del dia, el qual es compromet a respondre durant un període concret de temps.

Aquest divendres, entre les 12:00 i les 16:15, l’entrevistada ha sigut la responsable de la Unitat d’Anàlisi Política de Podem i professora de metodologia de la investigació en la Universitat Complutense de Madrid, Carolina Bescansa Hernández.

En aquesta entrevista, que ha aportat mes de 240 comentaris, una de les preguntes que li han dedicat a la professora ha versat sobre la funció que han de tenir els cercles Podem (els espais de participació municipals o temàtics del projecte Podem) en l’organització Podem i en la societat. La resposta de Carolina ha sigut:
«Els Cercles constitueixen les peces bàsiques sobre les quals es construeix PODEM i en ells recauen enormes responsabilitats. Són els responsables d’organitzar els debats (peça bàsica de la democràcia participativa), d’interactuar amb el conjunt de les organitzacions socials i de promoure propostes en tots els nivells (territorials i sectorials)».

Ja que l’entrevista és múltiple i multidireccional, és a dir, tothom pot contestar a les preguntes i a les respostes plantejades, entre els comentaris a la seua resposta, un participant deia:
«Gràcies Carolina per la resposta. Molts creiem que els cercles han de tenir mantenir capacitats “executives” durant tota la legislatura i no solament ser subjectes de promoció d’iniciatives i difusió de missatges».

Pablocastaño volia saber la seua opinió respecte al fet que «alguns cercles de Madrid han proposat realitzar enquestes municipals per a conèixer millor les necessitats de la gent i alhora ampliar la presència de Podem en barris i pobles». La resposta de la professora de metodologia de la investigació ha sigut:
«Em sembla una excel·lent iniciativa sempre que es complisquen els protocols metodològics mínims amb tal que els resultats de l’enquesta siguen estadísticament acceptables. El problema és que, en general, aconseguir el compliment d’aqueixos protocols requereix diners que, com sabem, és de l’única cosa que tenim poc el PODEM. Si et sembla interessant, PODEM xarrar sobre aqueixes iniciatives a l’octubre [al Congres Nacional Podem] i veure què possibilitats hi ha d’engegar eines accessibles i confiables. Una abraçada i gràcies».

Un altre participant li ha preguntat sobre el seu posicionament enfront de les polítiques d’ajuda a les famílies. Carolina Bescansa, després d’una contextualització històric geogràfica li ha contestat, «tingues per segur que constitueixen una prioritat». No obstant açò, ha continuat: «Al meu judici, no són només les ajudes econòmiques directes. Són les guarderies, l’habitatge, l’ocupació per a dones-mares, els horaris. En fi. Llarg tema sobre el qual parlar. Gràcies i una abraçada».

Com mobilitzar a l’abstenció era la inquietud que Lydiasan ha traslladat a la professora, la qual ha manifestat:
«De moment crec que l’objectiu prioritari és construir PODEM com a organització i activar dins el model de participació democràtica, reflexiva i oberta que volem per al nostre país. L’electoral vindrà després, quan hàgem decidit entre tots què volem fer i com volem fer-ho. Una abraçada i gràcies».

Una altra de les incògnites que se li han presentat a la promotora de Podem ha versat sobre la data en la qual els economistes de Podem que han estudiat les mesures que defensa el projecte eixiran a explicar-les públicament.

«Les propostes econòmiques del nostre programa han sigut elaborades per la gent i avalades per molts economistes. El Cercle d’Economistes i molts especialistes que participen en PODEM han defensat propostes concretes (lluita contra el frau fiscal) o grups de mesures (redefinició del model econòmic). Ara hem d’avançar en la comunicació d’aqueixes mesures».
I ha afegit que des del Cercle d’Economia s’està treballant a fons en l’assumpte i que prompte es tindran notícies públiques al respecte.

Majochicha ha continuat en mateix el debat: «Els plantejament econòmics han de confluir en un nou model inspirat en els pensaments econòmics com L’economia del ben comú, democràcia econòmica o l’economia del decreixement…. Cal obrir noves vies que permeten un sistema social,  polític i econòmic diferent al que existeix actualment a Espanya. No n’hi ha prou amb lluitar contra el frau».

Un dels atacs més freqüents que rep Podem és sobre la viabilitat o inviabilitat d’aplicar una renda bàsica ciutadana. Carolina s’ha mostrat segura sobre aquest tema:
«El programa de PODEM elabora propostes d’aplicació gradual. És cert que la Renda Bàsica no podria aplicar-se immediatament, però sí una Renda d’Inserció Social per a totes les persones que no tenen ocupació. El cost benvolgut d’aquesta mesura seria d’uns 11.000 milions d’euros. Si aconseguim reduir el frau fiscal a Espanya benvolgut en el 12% del PIB als nivells mitjans europeus, incrementaríem en uns 35.000 milions d’euros els pressupostos de l’Estat. Diners de sobres per a afrontar, en un primera fase, la Renda d’Inserció Social».

A la pregunta de si creu que els ajuntaments han de fer públiques els seus comptes, la responsable d’Anàlisi Política ha respost:
«La transparència em sembla un requisit imprescindible perquè puguem parlar de democràcia i, en aqueix sentit, totes les mesures orientades a generar transparència són mesures imprescindibles per a recuperar la democràcia. Sí, clar que sí. Comptes transparents i institucions obertes».

Sobre el tema de les plataformes ciutadanes «Guanyem», que s’estan construint en diverses ciutats, Carolina ha manifestat que estarà a favor, però sempre depèn sobre quines premisses i amb quines condicions es construeixen les iniciatives: «del que sí estic segura és que la profunditat dels canvis que estem plantejant requereix d’una majoria social molt àmplia, com més àmplia millor».

«Quines mesures creu Podem que caldria prendre per a reduir l’atur?» Ha preguntat Unquevay. Carolina no ha titubejat a contestar:
«Lluita activa contra el frau fiscal i aplicació activa de la legislació tributària. Ocupem el segon lloc d’Europa en frau fiscal i la pressió real sobre les grans empreses, segons dades del Banc d’Espanya, és la meitat que la nominal. És imprescindible recuperar la capacitat per a crear ocupació des de l’Estat, garantint els drets bàsics de la gent. Si no creix la demanda interna, no crearem ocupació».

Per a veure la roda de masses completa

Font: Rodrigo Paños./

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *