foradia cdturisme

Plataforma d’afectats per la hipoteca: PAH Alcoi pel dret a l’habitatge

Com sabem, en els darrers anys les polítiques d’habitatge han estat encaminades a afavorir l’especulació urbanística i no a garantir el que diu l’article 47 de la nostra Constitució: «Tots els espanyols tenen dret a gaudir d'un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per a fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del sòl d'acord amb l'interés general per a impedir l'especulació».

PahAlcoi

L’objectiu de la PAH és que es complisca aquest dret, ens comenta Rubén del Valle, un dels portaveus de la PAH Alcoi (Plataforma d’afectats per la hipoteca). Per tal d’aconseguir-ho, tenen oberts molts fronts.

Un d’ells és la solidaritat familiar en l’àmbit judicial: un treball en equip que consta en lluitar col·lectivament en contra de casos concrets d’estafa hipotecaria, de desnonaments, de deutes abusius… Es tracta «simplement i planament de col·laboració. Jo t’ajude a tu i tu m’ajudes a mi».

Per exemple, «aquesta setmana hem acompanyat a una xica al jutjat per tal de fer pressió i obligar al banc a què negocie el deute hipotecari que té amb el banc, el qual li és impossible de pagar», afegeix Rubén, «el banc no dóna cap opció, o paga o es va al carrer, i el banc es queda la casa i ella continua pagant el deute durant tota la seua vida».

En l’àmbit nacional, hi ha milers de casos com aquest, a Alcoi s’estima que els jutjats tenen aproximadament 15 casos setmanals. No obstant açò, no és molta la gent que s’acosta a la PAH Alcoi, «o bé per desconeixement, o bé per despreocupació, o bé pel que puga pensar o dir la gent».

Són molts els casos de lluita judicial que han eixit plens d’èxit gràcies a la PAH Alcoi. Han aconseguit renegociar el deute de diverses famílies i continuen treballant en aquest sentit, però aquesta via no és suficient. I la dació en pago tampoc: «no és més que un pegat que a soles hi ha d’aplicar-se, en la meua opinió, en casos extrems».

Una possible solució seria la promoció d’una bossa d’habitatges socials públics. «Segons el INE, als voltants d’Alcoi hi ha més de 6.000 habitatges buits que són privats, dels bancs i de l’administració. Nosaltres no volem fer res amb els privats, però sí amb els dels bancs i els de l’administració, amb els quals es podria crear una bossa pública».

Per a aconseguir aquesta reivindicació la PAH fa pressió, tant en l’àmbit nacional, com en l’àmbit local. Ja van aconseguir l’any passat que l’ajuntament d’Alcoi aprovara una moció a favor de l’habitatge social, però no va endavant, «està guardat en un calaix. Hem de continuar pressionant».

Per altra banda, la PAH va a començar una campanya a escala estatal, «Rodea los juzgados», una sèrie de mobilitzacions socials que reivindiquen «el canvi de les injustes lleis hipotecàries espanyoles». Les quals, per si encara no són prou dures (el mateix Tribunal europeu ha sentenciat que són abusives), el govern espanyol està enfortint, la qual cosa ha donat com a resultat que els afectats tinguen menor capacitat de defensa i que els bancs puguen continuar desnonant a les famílies que no poden pagar.

ruben

Rubén Fresneda, PAH./

Quan li preguntem a Rubén sobre com veu la PAH el panorama polític en l’actualitat, ens diu que «la plataforma es dedica a fer política, perquè defensar el dret al primer habitatge és fer política, però és apartidista, és a dir, no es decanta per cap força política concreta. Això sí, cadascú dels membres de la PAH, que n’hi ha des de gent de dretes fins a gent esquerra, té la seua opinió personal».

En aquest sentit, malgrat tot, el portaveu de la PAH creu que tenim motius per a ser optimistes i pensar que està produint-se, a poc a poc, un canvi de consciència a la nostra societat, «els nostres governs han demostrat no tindre consciència social, però pareix que la gent està adquirint-la. Eixa és la meua esperança».


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *