lasarga alcoimpuls

El cementeri nomenat millor monument arquitectònic

Dins el I Concurs de Cementeris de la revista Adiós. El cementeri d’Alcoi acaba en primer lloc com ‘Millor monument arquitectònic’

cementeriEl panteó alcoià d’Agustín Gisbert, seleccionat com un dels deu millors monuments arquitectònic dels cementiris espanyols, ha estat el més votat al I Concurs de Cementeris d’Espanya, organitzat per la revista funerària Adiós, a l’espera de la corroboració dels vots i la decisió oficial que es produirà el proper 6 d’octubre. El cementeri alcoià s’ha imposat amb un total de 2.415 vots davant els altres 9 seleccionats. Amb aquest reconeixement, se situa al mapa de cementiris de major interès turístic d’Espanya i d’Europa, ja que també forma part de la Ruta Europea de Cementeris Significatius, considerada itinerari cultural pel Consell d’Europa.

El concurs, que incloïa tres categories, també ha donat com a vencedors, a part del cementiri de Sant Antoni Abat d’Alcoi, a ‘Burguete-Navarra’ com a millor cementiri en el seu conjunt i al ‘Roncal-Navarra’ com a millor escultura funerària. Gràcies també a ser nominat en el concurs, Alcoi formarà part de la Ruta de Cementeris d’Espanya que l’esmentada revista posarà en marxa el 2015 i rebrà un petit premi en metàl·lic que l’Ajuntament destinarà a seguir amb la promoció turística del cementeri.

La regidora de Turisme Maria Llopis ha explicat que “el tanaturisme encara és un desconegut al nostre país, però a Europa els cementeris són un reclam turístic important en ciutats com París, Praga o Barcelona, per posar només alguns exemples”. En aquest sentit, l’edil ha afegit que “una ruta al cementeri per la cultura que tenim al nostre país pot semblar xocant a molta gent, però tots aquells que han passat per alguna de les moltes visites que hem realitzat acaben gratament satisfets i feliciten efusivament als guies. Un èxit que també es mesura per l’afluència de públic a qualsevol ruta que organitzem, que es desborda i acabem amb una llarga llista d’espera. Fins als més escèptics acaben acceptant que ‘La Ciutat Dormida’ és una meravellosa proposta i la recomanen a amics i coneguts”.

Cal recordar que la Regidoria de Turisme va iniciar fa anys la posada en valor turístic d’aquest recinte amb la creació de tríptics, cartells informatius, vídeos i rutes especials sota el nom ‘La Ciutat Dormida: reflex de la Societat industrial alcoiana’, o la versió nocturna de la mateixa de la mà de dos historiadors, Elisa Beneyto i Lluís Vidal. Les visites guiades mostren aquest cementiri com un museu a l’aire lliure, ple d’història, patrimoni i art. Al llarg d’aquest temps, l’èxit de la iniciativa ha sorprès fins i tot als seus impulsors i, com comenta Llopis, “és freqüent que la gent pregunte a l’Oficina de Turisme quan realitzem la propera ruta al cementiri. Fins i tot hem rebut turistes estrangers preguntant directament per com arribar fins al Cementeri Sant Antoni Abat”.

Presents en la trobada anual d’ASCE
Alcoi participa aquesta setmana i, per primera vegada, en la trobada anual de l’Associació de Cementiris Significatius d’Europa (ASCE), de la qual forma part, i que aquest any se celebra a Barcelona amb el títol ‘Més enllà de la mort: recordo, Memòria i Patrimoni’. Alcoi presentarà una ponència en aquest acte europeu sota el nom ‘Els cementeris contemporanis com a reflex de la societat industrial’ de la mà d’Elisa Beneyto i Lluís Vidal.

Llopis ha assenyalat que “aprofitant que la trobada és en el nostre país, hem volgut estar presents tant per donar a conèixer el valor del nostre cementiri com per establir contactes amb altres països i poder iniciar projectes de promoció turística de manera conjunta”.

El cementeri d’Alcoi seguirà oferint propostes als seus visitants i ja està treballant en una nova iniciativa per al proper mes de novembre, que en paraules de la regidora de Turisme serà “una activitat totalment diferent al que hem fet fins ara, i de la que estem segurs que, igual que la resta de propostes, sorprendrà i permetrà redescobrir aquest emblemàtic lloc des d’un altre punt de vista”.


firamodernistaalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *