foradia subscriutegrat

Jornades: Destrosses ambientals i polítiques de fets consumats

La Carrasca-Ecologistes en Acció organitza unes jornades sobre "Destrosses ambientals i polítiques de fets consumats". Els ecologistes no volen que es repetisca a la Canal el que ha passat amb la Rosaleda i Serelles.

jornada carrascaLa Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha organitzat unes jornades sobre “Destrosses ambientals i polítiques de fets consumats”, que tindran lloc a Alcoi en aquest mes de novembre i que comptaran amb destacats especialistes en els àmbits del dret i de l’urbanisme.

La finalitat d’aquestes jornades és reflexionar i buscar mecanismes preventius per impedir que es duguen a terme actuacions urbanístiques irracionals que, després de llargs processos judicials, acaben declarant-se il·legals.

A pesar que són moltes les normes que teòricament protegeixen el medi ambient, aquestes normes són sovint vulnerades pels mateixos organismes que haurien de garantir-ne el compliment. A això cal afegir uns tribunals de justícia que, per una banda, són reticents a paralitzar cautelarment els projectes urbanístics denunciats i, per l’altra, són exasperadament lents, de manera que, quan arriben les sentències, és difícil i molt costós reparar les destrosses.

Per a La Carrasca-Ecologistes en Acció cal evitar que es repetisca a la Canal el mateix que ha ocorregut en altres actuacions executades a la ciutat, com ara la destrucció de la zona verda de la Rosaleda o la urbanització de Serelles. El grup ecologista considera que el projecte Alcoinnova, promogut per La Española, és clarament il·legal i expressa la seua preocupació davant la possibilitat que s’ocasionen danys ambientals i econòmics de molt difícil o impossible reparació si els tribunals no acorden una paralització cautelar de les obres de transformació dels terrenys.

El pròxim divendres, 7 de novembre (a les 20 h, en el Club UNESCO), tindrà lloc la primera conferència de les jornades, que estarà a càrrec de José María Trillo-Figueroa, advocat i membre d’Ecologistes en Acció. Aquest lletrat ha dirigit -i guanyat- el litigi interposat per Ecologistes en Acció contra el complex turístic Marina Isla de Valdecañas (a Extremadura). Aquest gran projecte urbanístic, amb importants paral·lelismes amb el de La Española, va ser declarat d’interés regional pel Govern d’Extremadura, que va obviar que els terrenys elegits formaven part d’un LIC (Lloc d’Importància Comunitària) i una ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus). El Tribunal Superior de Justícia extremeny i el Tribunal Suprem han donat la raó als ecologistes i han confirmat la il·legalitat de l’actuació, però aquestes sentències arriben quan l’illa ja s’ha urbanitzat i l’empresa urbanitzadora ha fet fallida.

El diumenge 9 de novembre tindrà lloc una excursió guiada per a conéixer sobre el terreny les actuacions urbanístiques de la Rosaleda i Serelles i comprovar les dificultats que comporta la recuperació dels espais afectats; també es visitarà la zona de la Canal, on les destrosses encara es poden aturar. L’eixida serà a les 8:30 h des de la Rosaleda.

Per finalitzar, el divendres 28 de novembre tindran lloc dos conferències més. La primera, a les 19:30 h, estarà a càrrec de Belén López Precioso, llicenciada en dret i tècnica en dret ambiental, que aprofundirà en la jurisprudència europea sobre l’avaluació de les repercussions de plans, programes i projectes sobre la Xarxa Natura 2000.

A continuació, a les 20:15 h, tindrà lloc la conferència de Fernando Gaja i Díaz, doctor en arquitectura i professor titular d’urbanística i ordenació del territori en el Departament d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de València, que reflexionarà sobre què fer amb els projectes urbanístics fallits o il·legals.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *