foradia camaraalcoi

EU obri un procés de reflexió sobre Alcoi

L’objectiu de l’acte va ser encetar un debat sobre el present i el futur d’Alcoi. El diagnòstic. Recursos administratius molt limitats. La teràpia. Una estratègia de confluència. El principal tema de debat va ser la poca participació ciutadana.

L’objectiu de l’acte, celebrat el dissabte al matí en l’antic hospital Suec Noruec, va ser encetar un debat sobre el present i el futur d’Alcoi; una anàlisi de la problemàtica actual de la localitat amb tal de dibuixar les línies polítiques bàsiques que necessita.

Alcoi a reflexió

Va començar amb una exposició de les principals dades socials, laborals i industrials d’Alcoi, presentades per Sandra Olbiol (Sociòloga i Professora de la Universitat de València) i Jordi Tormo (Geògraf i Tècnicde Promoció Econòmica), a partir de les quals es va arribar a algunes conclusions.

El diagnòstic. Recursos administratius molt limitats. Una població cada vegada més vella, un atur a l’alça, una renda per càpita baixa i una taxa elevada de pobresa infantil. Un sector industrial que (encara que per damunt de la mitja valenciana) va decaent i està deixant pas al sector de servicis.

La teràpia. Una estratègia de confluència entre els diferents actors institucionals, administracions, inversors, sector educatiu, sector productiu, etc., que contribuïsca a crear un nou model industrial basat principalment en els sectors emergents, entre ells, es van assenyalar la sanitat i el cosmètic.

Donada l’absència de dades estadístiques oficials de les necessitats socials de totes les capes generacionals de la població, es va emfatitzar la idea de la creació d’un observatori social que siga capaç d’identificar-les per a procurar cobrir-les. També es va assenyalar la producció cultural com a element emancipador, creador d’una identitat col·lectiva i amb memòria històrica.

Després de totes aquestes valoracions, i després de projectar el vídeo promocional de l’acte, es va donar lloc a un debat obert a tots els presents (prop de 60). El principal tema de debat va ser la poca participació ciutadana: es va assenyalar com a principal obstacle que impedeix la construcció d’una societat més justa i equitativa.

Entre les veus més crítiques, es va denunciar que aquest tipus d’actes no haurien de ser exclusius d’una única organització política, i que en aquest sentit s’haurien d’haver convidat a altres veus.

També es va criticar el fet que l’Ajuntament d’Alcoi no s’indigne davant l’absència de polítiques socials, com, per exemple, la llei de la dependència o polítiques d’habitatge social, les quals cobririen necessitats socials i crearien, simultàniament, llocs de treball.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *