foradia subscriutegrat

El 84% de la ciutadania valenciana vol Ensenyament en Valencià

Escola Valenciana valora molt positivament la reacció de les famílies a la consulta-trampa de Maria José Català. “Els pares i les mares han actuat donant un excel·lent exemple cívic de maduresa democràtica i li han transmés a la consellera d’Educació un missatge contundent: a la societat no se la manipula amb interessos electoralistes per això demanem la dimissió de Maria José Català”, ha valorat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

escola valencianaA l’abril de 2014 la Generalitat Valencia va publicar un baròmetre on es preguntava quin model lingüístic preferirien els valencians i les valencianes a l’hora de dur els fills i filles a l’escola. El resultat va ser contundent: el 84% dels enquestats van dir que volien que els xiquets i xiquetes pogueren estudiar en valencià. D’eixe percentatge un 68% dels enquestats van dir que volien un programa on l’alumnat dominara el valencia, el castellà i l’anglés. Un 15,1% van dir que volien que l’alumnat dominara només el valencià i el castellà. Per tant la major part de la població valenciana vol, segons el baròmetre de Presidència de la Generalitat Valenciana, que els seus fills i filles estudien en un programa bilingüe o trilingüe on la nostra llengua tinga una presència destacada en l’ensenyament.

Ara com ara només el 30% de l’alumnat pot estudiar en el programa educatiu que permet dominar les dues llengües oficials i tindre un millor domini d’un idioma estranger com l’anglés. L’únic programa que ho garanteix és que té el valencià com a llengua vehicular i inclou l’aprenentatge en castellà i anglés d’assignatures no lingüístiques en els termes adients que asseguren el domini de les tres llengües. És el que les Unitats per a l’educació Multilingüe de les universitats d’Alacant València i Castelló denominen programa òptim d’ensenyament, el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en valencià (PPEV).

 “A l’abril la Generalitat Valenciana tenia aquestes dades contundents i es veu que la senyora María José Català les ha obviades. Ha muntat aquesta parafernàlia de trampes anomenada consulta lingüística i les manipulacions no s’accepten per part de la societat. Interpretem que l’ínfima participació de les famílies en la consulta-trampa és justament per açò”, ha comentat el president d’Escola Valenciana.

Des d’Escola Valenciana es constata que la participació en la consulta-trampa és pràcticament nul·la, ja que els percentatges de famílies que s’han inscrit són ridículs. L’entitat ha testat de forma aleatòria escoles públiques de les comarques valencianes i ha corroborat aquest fet. No obstant durant el dia s’anirà fent el seguiment.

Des de l’entitat es valora el fracàs de la consellera d’Educació es basa en no haver tingut presents les recomanacions d’Escola Valenciana ni les del Consell Valencià de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, les Unitats per a l’Educació Multilingüe de les universitats, la Confederació Gonçal Anaya, Fapa-València, Fapa-Penyagolosa, Fapa-Enric Valor, STEPV, FE CCOOPV, FETE-UGTPV, ANPE, CSIF-CV, l’Associació d’inspectors del País Valencià, Associació de directors de Primària, Associació de directors de Secundària, PSPV-PSOE, Compromís i EUPV.

Escola Valenciana estima que la Conselleria d’Educació ha fracassat també en l’intent de desautoritzar els Consells escolars. La irrisòria participació en la consulta lingüística il·legal impulsada per Maria José Català té una lectura ben clara: les decisions sobre el model lingüístic de cada escola i tantes altres qüestions es prenen als Consells escolars dels centres i no per altres vies. El que acorda el Consell escolar es presenta a la Conselleria d’Educació, que s’encarrega d’autoritzar o no les decisions. En matèria d’elecció dels programes lingüístics, els Consells escolars aproven un projecte lingüístic de centre que, amb el consens de tota la comunitat educativa, ha d’estar autoritzat per l’Administració. Aquest és el procés democràtic que se segueix.

Des d’Escola Valenciana es considera que des de fa temps la consellera d’Educació maquina accions per a desvertebrar i desautoritzar els màxims òrgans democràtics, transparents, de debat i de decisió dels centres, que són els Consells escolars, on estan representants les famílies, el personal laboral, els representants de l’ajuntament i l’equip directiu de docents.

La consulta il·legal a les famílies ha estat la punta de l’iceberg d’atac als Consells escolars i és símptoma de l’aplicació de la LOMCE, que advoca per desmantellar els Consells escolars, els òrgans que aglutinen tots els agents implicats en el bon funcionament d’una escola”, ha dit Vicent Moreno. “La nostra percepció és que les mares i els pares han dit no a la il·legalitat i sí a seguir el procediment democràtic de decisió i participació, han dit sí a l’autonomia i capacitat de decisió dels Consells escolars, que prenga nota a senyora consellera”, ha explicat Vicent Moreno.

Escola Valenciana vol expressar el seu profund respecte al treball de les AMPES i el professorat de tot el País Valencià, que treballen dia a dia per la millora de l’educació de l’alumnat. És la profunda admiració de l’entitat per totes aquelles persones que participen directament en la construcció de l’escola que volem centre a centre, l’escola pública, de qualitat i plurilingüe en valencià.

“Ara és el moment de visualitzar més que mai la gran tasca de les associacions de pares i mares, així com dels mestres a les escoles. Apel·lem a la necessitat que cada cop hi participen activament més famílies perquè la seua implicació constructiva als Consells escolars faran de la nostra escola un baluard de riquesa educativa”, ha conclòs el president d’Escola Valenciana.

Font: Escola Valenciana./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *