foradia subscriutegrat

Noves lectures: de Vilaplana a Gisbert

Article per Laura Talens, mestra

Nadal és temps de novetats literàries. En les circumstàncies actuals, en què la prudència aconsella passar a casa el major temps possible, la lectura, és una vacuna excel·lent contra la pandèmia. Entre les novetats que podeu trobar a les nostres llibreries, hi ha les obres de dos autors ben coneguts, els alcoians Silvestre Vilaplana i Francesc Gisbert. 

Tots dos tenen una bona pila de llibres. Són dos dels nostres autors més premiats i amb èxit de lectors. I els dos, a més, escriuen tant per a joves com per adults. 

Pel que fa a les novel·les per adults, Silvestre Vilaplana va publicar no fa massa Dones sense nom (crims.cat). Es tracta d’una novel·la negra, de ritme trepidant i que ens manté el cor en un pessic, de la primera a l’última pàgina. El punt de partida és un assassinat que haurà de resoldre una jove inspectora, que tot just ha superat una greu malaltia. La investigació ens mena cap a un dels fets més tèrbols del franquisme, el robatori de xiquets de bolquers a les seues mares. La novel·la té els ingredients adequats de suspens, de tendresa, de denúncia i de testimoni.  

Francesc Gisbert també ens ofereix una obra acabada d’eixir de la impremta: El jove Enric Valor (Premi de Novel·la Ciutat d’Elx). Es tracta de la seua primera incursió en un gènere molt popular en altres literatures, però escadusser a casa nostra: les biografies novel·lades. Gisbert parteix de la vida de l’escriptor més emblemàtic de les lletres valencianes del segle XX, per a bastir una novel·la entranyable i emocionant. Valor encarna la generació que va viure, va patir, va lluitar… tot el segle XX: la dictadura de Primo de Rivera, la II República, la Guerra Civil, la llarga postguerra i la vinguda de la democràcia. Hi descobrirem el Valor infant, encisat pel paisatge de Castalla, el mestratge de son pare i les vivències quotidianes al poble i als masos; el Valor adolescent, treballador del calcer a la indústria d’Elda, on participarà de la lluita de classes; el Valor jovenívol, activista cultural a la ciutat d’Alacant… tot contat des de la presó Model de València. 

Però encara n’hi ha més. Silvestre Vilaplana presenta La música del diable, una novel·la per a joves, amb què va guanyar el Premi Gran Angular, un dels més prestigiosos de tot l’estat. Es tracta d’una obra que enganxarà lectors de totes les edats, per la capacitat de construir una intriga i endinsar-nos a poc a poc en un món de misteris. Un autèntic thriller, que podria ser dut al cinema amb èxit de taquilla assegurat. Els enigmes juguen amb la música, amb diversos codis QR que animen la lectura. La desaparició de l’avi de la protagonista és el punt de partida d’una història on la presència maligna del dimoni és constant. 

Francesc Gisbert també estrena novel·la per a joves, accessible per a tots els públics. Tot o res (Andana Edicions). Una història d’aventures, que recorre el País Valencià, de sud a nord. Des de Torrevella i Oriola, fins al Deltebre i el Maestrat, passant per Alacant, Benidorm, Altea, la Vall de Gallinera, Alcoi, Xàtiva… Una persecució a vida i mort, que ens deixarà sense alé, amb un misteriós objecte del temps dels ibers cobejat per tothom, en especial, per l’organització de la Pedra Negra. La novel·la també incorpora les noves tecnologies a la lectura: l’enllaç a dos vídeos interpretats per la jove actriu Clara Ruíz, en el paper de la Youtuber protagonista.

Al Nadal, i durant tot l’any, llegim llibres valencians. I adquirim-los a les nostres llibreries locals. Seran un gran regal. Continuarem parlant de llibres.     

Font: Laura Talens, mestra./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *