foradia subscriutegrat

Derio, Bea, Ivan i Levi ‘S’està creant ocupació però precària’

El treball no solament ofereix una remuneració amb la qual poder satisfer les condicions de vida material, sinó que, en la nostra societat, també ofereix a les persones la identitat, l'autoestima i la capacitat d'integració en el sistema econòmic • Avui ens proposem parlar amb els nostres veïns d'Alcoi sobre aquesta gran qüestió: el treball, un dret humà oblidat?

El treball és un dret fonamental humà marcat tant en la Carta Magna espanyola, com en la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948. Es tracta d’un dret fonamental perquè és un dels instruments que permeten la realització de les persones.

En les últimes dècades, les avançades capacitats tecnològiques han provocat que la productivitat s’haja multiplicat (el que abans produïen 200 homes, ara ho produeix una sola màquina). Per la qual cosa cada vegada fa falta menys treball humà.

Aquest fet, no obstant açò, no es tradueix en una millora humana (podríem viure millor treballant menys hores), sinó en una desigualtat global sense precedents. Els propietaris de grans capitals financers acumulen la capacitat de generar treball i tots els beneficis de la productivitat, que ells reparteixen de forma desigual.

Avui ens proposem parlar amb els nostres veïns d’Alcoi sobre aquesta gran qüestió: el treball, un dret humà oblidat?

el poble es saviderioi familia

Derio, Bea, Ivan i Levi./

Demanem a la família que ens faça una valoració de la situació laboral a l’actualitat. “Jo veig que no es mou res”, contesta Bea. “S’està creant ocupació però precària”, respon Derio. Ambdós comenten que s’està aprofitant la situació de necessitat de la gent per a abusar d’ella: “Coneixem casos en els quals estan fent firmar el finiquit abans de començar a treballar per a quan els tiren no cobrar-lo”.

¿Com podria evitar-se aquesta situació? Els preguntem mentre els joves Ivan i Levi juguen. “El primer per a mi”, contesta Derio, “és fer inspeccions de treball per a tindre una regularitat. Però jo crec que el govern està deixant-se als inspectors darrere de la taula per a poder justificar que està creant-se ocupació, encara que siga de molt, molt mala qualitat”.

Per altra banda, si no hi haguera tanta gent treballant en negre com hi ha a l’actualitat, si vertaderament hi haguera sis milions de parats que no guanyaren per a menjar, “hauria tanta necessitat que estaríem pegant-se tirs pels carrers”.

Pel que fa als autònoms, segons Bea i Derio, són el motor del país i no se’ls està tractant com deuria”. A diferència d’altres països, en els que paguen a soles el que facturen, ací tenen una quota fixa molt elevada. És imprescindible donar més facilitats als autònoms, concloem, ja que “fer-se autònom avui en dia és l’única oportunitat que li queda a molta gent”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *