foradia subscriutegrat

L’exposició ‘Llapis, paper i bombes’

El proper mes de Febrer 2015 l'exposició estarà a Cocentaina en la Biblioteca Municipal. L'exposició s'estructura en tres blocs: "la guerra", "l'evacuació" i "les colònies". Llapis, paper i bombes, una exposició que reflecteix la vida dels nens refugiats lluny del front de la guerra civil espanyola.

llapis paper i bombesSom quatre professors d’Història en Educació Secundària i una professora de Llengua Castellana als quals ens uneix el compromís i la passió per l’ensenyament públic. José Antonio Fernández Cabello, Ramón Galdrán, Remedios Izquierdo, Carlos Salinas y Teresa Sanz.

Fa anys ja vam participar en l’elaboració dels materials, l’experimentació i la formació del professorat de la LOGSE. Avui estem orgullosos de presentar “Llapis, paper i bombes”, un treball d’equip, fet amb rigor i amb el compromís de reivindicar el nostre passat.

El proper mes de Febrer 2015 l’exposició estarà a Cocentaina en la Biblioteca Municipal, actualment es troba a Sant Joan d’Alacant,  i després seguieix l’intineri en El Campello, Valencia, Alacant i Vila Joiosa. A Alcoi va passar pel Centre de Cultural Mario Silvestre, ara des d’ací ho pots visitar “Llapis, paper i bombes”.

Els dibuixos realitzats pels nens i nenes que van ser evacuats a diversos llocs d’Europa durant la Guerra Civil Espanyola. La mostra “Llapis, Paper i Bombes. 1936.1939” està integrada per un centenar de dibuixos en paper amb llapis de colors, en els quals aquests petits plasmen les seues esquinçadores experiències durant la guerra. L’exposició inclou també fotografies i cartells de l’època pertanyents al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca i una banda sonora creada especialment per a aquesta mostra pel músic italià Giovanni Alberto Croatto.

Avui recuperem aquestes exposicions, és la nostra manera de recuperar la Memòria Històrica. Els dibuixos que s’exposen són encara poc coneguts i constitueixen un dels documents gràfics més valuosos d’aquella època. Però aquests dibuixos són molt més que això, són també la millor manera d’apropar als nostres joves a la tragèdia de la guerra civil i de fer-los empatitzar amb aquells que la van viure.

L’exposició s’estructura en tres blocs: “la guerra”, “l’evacuació” i “les colònies”. Cada bloc es treballa a partir d’una sèrie de dibuixos que reflecteixen l’experiència dels nens que els van pintar. Et convidem a que coneguis millor aquests fets de nostre passat:

llapis paper i bombes

Mª Dolores Sanz, 13 anys. Centre Espanyol de Cerbère, França. Universitat de Califòrnia, San Diego./

Els dibuixos exposats es trobaven dipositats en diverses institucions com la Biblioteca Nacional o les Universitats de Califòrnia de Sant Diego i Columbia de Nova York. També s’han inclòs dibuixos realitzats pels nens i nenes que van ser evacuats a Rússia, cedits per a l’ocasió per l’Associació Arxivo Guerra i Exili i pel Centre Espanyol de Moscou.

LA GUERRA AMB ULLS DE NEN, EL DRAMA EN DIBUIXOS
Llapis, paper i bombes, una exposició que reflecteix la vida dels nens refugiats lluny del front de la guerra civil espanyola.

L’EXPOSICIÓ
Al llarg de la història, quan comença una guerra, els nens es converteixen en víctimes i protagonistes del conflicte. Expliquen en imatges el que senten; ho fan amb llapis i paper mitjançant el llenguatge més senzill i plàstic que han tingut tots els nens i nenes del món: el dibuix.

ELS DIBUIXOS
Els més de 50 dibuixos de l’exposició tenen un gran valor testimonial, ja que no només mostren les vivències i activitats diàries en les colònies, sinó també els principis republicans que els mestres inculquen als escolars enfront de l’enemic franquista que tracta d’arrabassar-los la seva llibertat, la seva família i la seva felicitat.

Accentuar la solidaritat i mantenir la moral de confiança en la victòria antifeixista van ser objectius que es reflecteixen en ells. Diverses exposicions de dibuixos van ser organitzades a Espanya i a l’estranger conscienciant a l’opinió pública sobre els desastres de la guerra i dels bombardejos a les poblacions. Tractaven d’alertar a les consciències i aconseguir fons per al manteniment de les colònies infantils. Gràcies a aquests dibuixos conservem una font documental d’excepcional importància.

Per poder passar pàgina cal haver-la llegit abans” Louis M. Joinet


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *