foradia ivace

Sofia en El Poble és Savi

Recordem que el terme democràcia, d'origen grec, es tradueix com el govern (-cràcia) del poble (-demos). El poble és Savi, hem tornat a eixir al carrer amb la intenció de preguntar a la gent d’Alcoi.

Si la democràcia facilita mecanismes d’expressió, participació i decisió ciutadana (referèndums vinculants, revocatoris als representants públics, participació en els pressupostos públics, formes d’expressió ciutadana, etc.) es considera una democràcia forta.

Ens trobem amb Sofia, torna del mercat de Batoi, nosaltres gravadora en mà, bolígraf i llibreta… Quins hàbits informatius tindrà? I mitjançant quins canals? Els consideraran objectius? Corre, anem a preguntar-la:

Avui preguntem al poble sobre la freqüència en la qual s’informen de les notícies d’actualitat, els seus canals preferits i com qualifiquen la qualitat dels mitjans de comunicació més influents.

sofia el poble es savi

Sofia./

Sofia, jove estudiant de segon de batxillerat, s’informa de l’actualitat si no diàriament, cada dues o tres dies, tant per televisió com per internet”. Considera la televisió “una font d’informació a grans trets manipulada pels interessos dels poders financers, els seus propietaris”.

La manipulació per a Sofia no prové exclusivament del tractament que li donen a la informació sinó principalment de la selecció o omissió del que transmeten. Per exemple, “mai s’informa en profunditat del funcionament de les institucions europees, moltes de les quals estan actuant en contra dels interessos de la població espanyola”.

Per això, Sofia considera convenient “contrastar la informació televisiva amb un altre tipus de fonts, com internet, premsa escrita… i no està de més conèixer la història del nostre país perquè ens servisca de referent”.

Perquè siguen mitjans de comunicació neutrals, continua Sofia, no haurien de ser propietat exclusiva de les multinacionals i dels grans poders econòmics, els quals entelen dels seus interessos la informació que adquirim els ciutadans.

En qualsevol cas, “partim de la base que l’objectivitat absoluta no existeix”. Per això “el més important és una educació que ajude a fomentar un pensament crític i unes idees clares respecte al món en el qual vivim”.

Font: Rodrigo Paños./


upvalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *