foradia pressupostparticipatiualcoi

Raúl: “Hem d’avançar a polítiques de repartiment de riquesa”

• El poble és savi: actualitat • Parlem amb Raúl de com valora la situació actual i quines mesures creu que caldria aplicar per a millorar-la

Estem vivint un moment històric en el qual el temps públic està accelerat. Estem vivint canvis molt pronunciats en molts aspectes: l’avanç tecnològic és exponencial, i el sistema productiu, així com la forma de vida de la societat, s’adapta a ell i al món de les finances, que és el que ho dirigeix tot. No obstant això, encara que hi haja en alguns aspectes una tendència de millora de les xifres socials i econòmiques, si comparem les dades d’ara respecte a les de 2011, podem concloure que continuem estructuralment igual, i en molts casos pitjor.

Per donar alguns exemples en xifres extretes del INE: la taxa d’atur en 2011 se situava al voltant del 23%, igual que ara mateix (cal afegir que els aturats registrats són menys i que la població ha disminuït quasi un milió); els aturats de llarga duració són dos milions i mig, en 2011 eren un milió i mig; el fons de reserva de la seguretat social ha baixat en quatre anys de 70.000 milions a 42.000; per la seua part, el deute públic ha pujat: de representar el 69% del PIB a estar al voltant del 97%.

Aquesta quinzena volem que els veïns i veïnes d’Alcoi ens comenten com valoren ells la situació actual i quines mesures creuen que caldria aplicar per a millorar-la.

el poble es savi raul alcoi

Parlem amb Raúl.  lesmuntanyes.com

Raúl, com valores tu la situació del país? “Pense que no està millorant. Però diuen que algunes xifres indiquen que la situació està millorant… “Són xifres dubtoses perquè el treball que està creant-se és un treball precari, no té condicions dignes i no garanteix la supervivència bàsica. Tot això no es diu”.

Per a solucionar la situació, ens comenta Raúl, s’haurien d’aplicar altres polítiques. El que no pot ser és que estem tants anys així i que ens diguen constantment que no es pot fer res perquè no hi ha diners. Estan fent-se coses, com tallers d’ocupació, però coses que no solucionen res, recordem que som quasi sis milions d’aturats”.

Caldria aprofitar els sectors que estan desaprofitats i que podrien crear treball, per exemple, el sector de la dependència o el mediambiental podrien crear molt treball i no està fent-se res”, continua Raúl, “diuen que no hi ha diners. Però hem d’avançar cap a un sistema fiscal progressiu, i el que tinga més que pague més”.

Aquests dies ha eixit a la llum que el directiu de l’empresa Aitex d’Alcoi, empresa subvencionada amb diners públics, està cobrant anualment al voltant de 250.000 €, cal recordar que la mitja de sou anual al nostre país és de 12.000 €… “Com és possible que passe això amb la situació tan crítica que tenim? Jo crec que hem de deixar-se d’històries i anar a unes polítiques de repartiment de la riquesa. I més encara, cal repartir també el treball. Són coses que es poden aplicar. El que cal és pressionar les rosques als que més tenen”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *