foradia subscriutegrat

Jornada Mundial de l’Emigrant i el Refugiat

Amb motiu de la Jornada Mundial de l'Emigrant i el Refugiat. Càritas Diocesana de València crida a valorar la riquesa que suposen les persones immigrants.

caritas valencia

Amb motiu de la Jornada Mundial de l’Emigrant i el Refugiat, que celebra l’Església aquest diumenge 18 de gener 2015, Càritas Diocesana de València vol fer valdre la riquesa i diversitat cultural i humana que és ja un signe inequívoc d’identitat de la nostra societat. Som conscients per assumir canvis demanda de cadascun de nosaltres una aposta personal per l’acolliment i un seriós compromís d’obertura cap als qui arriben al nostre país per desenvolupar els seus projectes de vida en dignitat.

Construir la convivència intercultural
La convivència intercultural no és alguna cosa que s’instal·le per si mateixa, sinó que es consolida dins d’un procés permanent de construcció, en el qual, com proposa el Papa Francisco, en precís “avançar des de la cultura del rebuig a la cultura de la trobada”.

Aquesta àrdua tasca col·lectiva de cohesió social pot estimular-se o destruir-se, no obstant això, amb determinades decisions polítiques. És el que succeeix amb les serioses barreres que segueixen existint per gaudir d’una situació administrativa regular, la qual cosa impedeix a milers de persones i famílies el ple accés als seus drets humans o, en no poques ocasions, la condemna a ser criminalitzats i a viure amb temor.

Per aquest motiu, en aquest any electoral, cridem a la responsabilitat a tots aquells que es puguen veure temptats d’utilitzar un discurs xenòfob i racista per obtenir rèdits electorals. Resulta molt fàcil sembrar rancor i desconfiança cap a les persones emigrants quan hi ha un substrat social abonat per les dificultats generades per la precarietat, la vulnerabilitat i l’escassetat de recursos públics.

Acompanyament, suport econòmic i assessorament
En 2013, una mica menys de la meitat de les 106.681 persones beneficiàries dels programes i accions de Càritas en la diòcesi de València eren immigrants. Entre altres serveis, l’entitat ofereix a aquestes persones ajuda econòmica, assessoria jurídica, allotjament i formació laboral. Al seu torn, les 427 Càritas parroquials que hi ha en la diòcesi també desenvolupen diversos serveis de suport i acompanyament als immigrants.

Càritas acompanya a persones el projecte de les quals de vida es veu interromput per falta d’oportunitats, famílies que, empeses a la tornada als seus països d’origen, han de sofrir una nova ruptura, un nou duel migratori i afrontar un retorn que, lluny de ser voluntari, es converteix en una nova expulsió. Acompanyem també a moltes altres famílies, veïns de les nostres comunitats, que en aquest nou context de precarietat social cauen en la irregularitat sobrevinguda i, amb això, en l’exclusió en l’accés a drets tan bàsics com la salut; i a persones que acaben sofrint la reclusió en Centres d’Internament per a estrangers (CIE), en condicions, moltes vegades, lamentables.

Convidem a tots i a totes a “veure en l’emigrant i en el refugiat no només un problema que ha de ser afrontat, sinó un germà i una germana que han de ser acollits, respectats i estimats, una ocasió que la Providència ens ofereix per contribuir a la construcció d’una societat més justa, una democràcia més plena, un país més solidari, un món més fratern i una comunitat cristiana més oberta, d’acord amb l’Evangeli” (Papa Francisco, Missatge Pontifici Dia Mundial del Migrant i Refugiat).


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *