foradia subscriutegrat

Un cap de setmana amb les abelles

Socis, simpatizants i voluntaris de l’Associació al Servei de l’Ameczació Forestal col·laboren en la creació d’un jardi api-botànic en una finca de Mariola (...) ¿És necessari recordar la gran importància que suposen les abelles en l’ecosistema actual? (...)  “a Europa el 84% de 264 cultius depenen de la pol·linització per insectes” (...) “quan es trobeu una abella en terra podeu provar a salvar-la fent una coveta amb les vostres mans i donar-li calor”

abelles

Els xiquets gaudeixen de conéixer les Abelles./

¿És necessari recordar la gran importància que suposen les abelles en l’ecosistema actual? La producció d’aliments a nivell mundial i la biodiversitat terrestre depenen en gran manera de la pol·linització, un procés natural que permet que es fecunden les flors i donen així fruits i llavors. Les abelles, i altres insectes com a palometes i abellerots són els responsables d’este procés i, no obstant, les seues poblacions estan disminuint a passes de gegant.

 Entre les causes que amenacen les abelles destacar la pèrdua d’hàbitats, el canvi climàtic, l’agricultura industrialitzada, (pensem que els monocultius oferixen menys disponibilitat i diversitat d’aliment), l’ús de plaguicides i paràsits o malalties. Segons un últim informe de Greenpeace les poblacions d’abelles van disminuir a Europa un 25% entre 1985 i 2005. I no sols són elles, segons pareix el 46% de les 68 espècies d’abellerots europeus estan en declivi i les palometes de les praderies han reduït la seua presència en un 50%.

Inclús l’ONU a través de la seua comissió alimentària (FAO) ha posat el crit en el cel perquè a nivell mundial les dades són semblants. Pensem que a Europa el 84% de 264 cultius depenen de la pol·linització per insectes. De fet, en la Unió Europea ja s’han prohibit l’ús de 4 plaguicides tòxics i pobles d’Itàlia i Alemanya s’han proclamats ciutats lliures de plaguicides.

abella 1

  “a Europa el 84% de 264 cultius depenen de la pol·linització per insectes”

ASAF: Sense dubte l’incendi de Mariola de 1994 va suposar un canvi en la mentalitat de moltes persones de la comarca. Una de les associacions que van nàixer després d’eixa catàstrofe va ser l’Associació al Servei d’Ameczació Forestal amb la clara intenció d’ajudar a la regeneració del bosc a través d’unes incansables treballadores: les abelles. Des d’aleshores ASAF hi ha realizat moltíssimes faenes, Salvador Andrés Catalina, secretari de l’associació, ens explica que “actualment tenim un conveni amb l’Ajuntament d’Alcoi pel qual s’encarreguem dels eixams del casc urbà” per tant “nosaltres col·loquem ruscs buits i quan detectem que s’han instal·lat les abelles anem a per elles i les portem a zones forestals, ja tenim algunes a la Font Roja i Mariola i ha segut una experiència amb èxit”.

La Fundació Buixcarró

2014-11-23 09.41.45La Fundació Victòria Laporta Carbonell, antiga propietària de la finca privada més gran de Mariola, gestiona les quasi 700 hectàrees del Buixcarró. Encara que majoritàriament és terme de Bocairent està ubicada en la carretera Alcoi- Banyeres, junt al paratge Sotorroni, allò que facilita ser trobada per grups d’escolars, investigadors, estudiants i caçadors que participen en les seues activitats. Vicent Ferri Vila és el biòleg responsable de la Fundació que afirma que “gestionar una finca tan gran és complicat, tenim 32 kilòmetres de camins, i vam estar afectats per l’incendi de 1994 per la qual cosa vam haver d’invertir molts recursos per recuperar-la”. La Fundació combina activitats de caça amb reserves integrals de fauna creant, recuperant i cuidant ecosistemes per a amfibis, aus o mamífers donant especial rellevància a la tasca educativa i divulgativa de les activitats mediambientals que allí es realitzen.

Un jardí api-botànic

abelles3

Salvador ens explica que porta col·laborant amb el Buixcarró “des de 2008 quan ens van demanar ajuda pel tema apícola”. Així va ser com “se’ns va ocórrer fer un jardí api-botànic i la idea els va encantar”. Vicent per la seua banda explica que “com des de la Fundació realitzem moltes activitats amb escolars era una llàstima que els xiquets no pogueren vore la faena pol·linitzadora de les abelles ja que si no era una època de floració resultava complicat”. Així, el jardí api-botànic està format per quatre bancals ubicats junts i prop de l’estació pol·linitzadora que van ser plantats per plantes i arbres autòctons com espígol, romer, gal·lers, aurons… “Cada bancal està dedicat a una estació de l’any i els més de 40 voluntaris assistents han plantat cada planta d’acord amb l’època de floració” explica Vicent “així les abelles tenen per a alimentar-se tot l’any i els escolars que visiten la Fundació poden veure sempre el treball incansable d’estos insectes”.

Un xicotet consell

abelles4Salvador, que ens comenta orgullós que és apicultor de 2a generació, cuida a les abelles moltíssim, s’emociona quan parla d’estes faeneres peludetes bicolor. I per això, es despedix de nosaltres donant-nos un consell “quan es trobeu una abella en terra que semble estar morint-se podeu provar a salvar-la fent una coveta amb les vostres mans i donar-li calor. Les abelles són molt sensibles al fred i d’esta manera, donant-los calor podem ajudar-les que agafen força per poder arribar fins al seu eixam”. Un bon consell per a esta època de l’any que segur molt de nosaltres posem en pràctica!

Font: Ester Jordà Solbes./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *