foradia subscriutegrat

Maria Elena ens parla a El poble és Savi

Aquest matí assolellat de diumenge, gravadora en mà, bolígraf i llibreta, eixim al carrer amb la intenció de preguntar a la gent d’Alcoi. Maria Elena “els mitjans de comunicació fan la resta, manipulant al seu antull perquè no pensem: Sàlvame, futbol, etc.”

Ja ho va cantar el moviment del 15 de maig en 2011, que no ens representen! No obstant açò,  actualment, la desafecció política és un fenomen social enorme. La ciutadania se sent, i no sense raó, cada dia més allunyada de la majoria dels representants polítics i de les decisions que aquests prenen en el nostre nom.

Ja ho va dir Aristòteles, els humans som animals polítics. Vivim en la polis dins de la comunitat. Les accions que realitzem afecten directa o indirectament als nostres conciutadans i a la nostra ciutat: les nostres accions creen món.

Hi ha teories que defensen que aquesta desafecció política està en gran manera motivada, a més de per la no representació, per un sistema polític que no ofereix possibilitats de participació a la ciutadania. I és que, a ulls del nostre raquític sistema democràtic, no som més que consumidors amb dret a intervenir en la política una vegada cada quatre anys.

Sense soltar la grabadora a la mà, bolígraf i libreta… Potser, si s’obriren vies de participació ciutadana, vies per les quals els veïns tinguérem la possibilitat de decidir la nostra forma de vida i de construir la nostra ciutat, tal desafecció es transformaria en il·lusió?

Aquest agradable matí de diumenge d’hivern acabem conversant sobre totes aquestes qüestions amb els nostres veïns d’Alcoi, els quals, amb molt gust, ens van expressar les seues opinions

maria elena el poble es savi

Maria Elena./

Des del punt de vista de Mª Elena, per a aconseguir una forma de fer política diferent de la que tenim en l’actualitat, la ciutadania ha de responsabilitzar-se i posar el seu gra d’arena: “el monstre ho hem alimentat entre tots, joves i menys joves, així que ara toca espavilar. Prenguem la nostra part de responsabilitat en la societat: és hora d’actuar. Pensem ben a qui donem el nostre vot, açò és important”.

El sistema polític ha evolucionat fins al qual tenim avui perquè històricament “ens vam creure la mentida de l’estat del benestar, ja es van encarregar els governs que així fóra. La gent treballava i tenia la seua casa, el seu cotxe, i, si m’apures, el seu apartament en la platja. Així que no li importava gens més”. A més, contínua,els mitjans de comunicació fan la resta, manipulant al seu antull perquè no pensem: Sàlvame, futbol, etc.”.

Entre les eines que tenim la ciutadania per a influir en la política, una essencial per a Mª Elena, és el diner, “amb les nostres compres podem contribuir al canvi que tots volem. Perquè no és el mateix comprar en una gran superfície que especula amb productes de primera necessitat que un comerç local que ofereix treball als veïns del barri”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *