foradia subscriutegrat

AVANZAR: La Rosaleda discrimina a un 50% de la població

Després d'estudiar-ho, la nostra valoració és que el projecte no és adequat. • L'accessibilitat és fonamental per un 10 % de la població, per un 40 % és necessari i pel 100 % és confortable. • Un Teatre Calderón recentment estrenat que manca de l'obligatori Pla d'Emergència i Evacuació .

rosaledaDavant la polèmica sobre projecte de La Rosaleda, AVANZAR Associació de Persones amb Diversitat Funcional, que en el procés del qual no hem tingut ocasió de col·laborar en la seva redacció per que no se’ns ha consultat, considerem necessari expressar la nostra opinió en tractar-se d’una infraestructura pública situada en un lloc estratègic a la qual tots els ciutadans sense exclusió tenim dret a utilitzar.

Per valorar millor les conseqüències que es deriven per la falta d’accessibilitat a causa del disseny del projecte presentat, considerem necessari aportar les dades de l’estudi realitzat per l’IMSERSO que des del punt de vista poblacional, l’accessibilitat és fonamental per un 10 % de la població, per un 40 % és necessari i pel 100 % és confortable. Pel que a Alcoi, les persones que necessiten accessibilitat són més de 30.000, que amb aquest projecte en major o en menor mesura no podrien exercir el seu dret ciutadà d’utilitzar la plaça de la Rosaleda

Després d’estudiar-ho, la nostra valoració és que el projecte no és adequat pel que es considera una plaça pública, que ha de permetre que qualsevol ciutadà puga accedir i gaudir de la mateixa, és a dir ha d’estar projectada desde la perspectiva i normatives del Disseny Universal o Accessibilitat per a Tots.

Tenim la impressió que aquest projecte, s’ha plantejat simplement més com un tràmit per cobrir una sentència al menor cost possible, que com una oportunitat per realitzar una obra “correctiva i exemplar” que es diferencie de l’anterior, pel seu interès en les potencialitats d’ús i de poder gaudir per tots els ciutadans.

Considerem que tenim l’oportunitat de no tornar a patir les conseqüències dels errors d’anteriors projectes municipals, com en les obres d’urbanització del centre de la ciutat, amb voreres espectaculars de marbre “lliscant”, passos de vianants amb canaletes metàl·liques que són un parany per a les persones que van amb carros de nens, de compra o amb cadira de rodes.

Un Teatre Calderón recentment estrenat que manca de l’obligatori Pla d’Emergència i Evacuació per falta d’accessibilitat. Les obres de renovació dels carrers Cid, Perú i Pintor Cabrera que es van realitzar amb el Pla Zapatero incomplint les preceptives normes d’Accessibilitat autonòmiques, incorporant una voreres inadequades per a les persones però accessibles per als cotxes. Convé destacar que tant les obres del Calderón com dels carrers de l’eixample esmentades, es van realitzar únicament des del criteri dels polítics i els tècnics municipals, sense comptar amb la participació ciutadana, que ben segur hauria contribuït a evitar els problemes que patim i que tard o d’hora haurem de pagar per adequar-los a les normatives de seguretat i accessibilitat.

Lamentem la situació creada al temps que sol·licitem la retirada del projecte de la Rosaleda perquè es reconsidere obrint un procés participatiu amb col·lectius cívics i persones que aspiren que Alcoi sigui una ciutat per a les persones.

Font: Amparo Camps, Presidenta de AVANZAR, Associació de Persones amb Diversitat Funcional./


2 Responses to AVANZAR: La Rosaleda discrimina a un 50% de la població

  1. […] AVANZAR: La Rosaleda discrimina a un 50% de la població […]

  2. […] Cal recordar, el projecte que ara ha rebutjat el Tribunal, els itineraris accessibles no arribaven ni a les àrees enjardinades, ni als bancs ni a l’àrea de jocs infantils, cosa que va meréixer les crítiques més dures per part dels ecologistes, a les quals s’hi van sumar les de l’associació Avanzar, de persones amb diversitat funcional. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *