Foradia parentesisajudalcoi

Inmaculada i Alfonso ‘Si comencem a parlar d’això, omplim el periòdic sencer’

En les últimes dècades, les avançades capacitats tecnològiques han provocat que la productivitat s'haja multiplicat (el que abans produïen 200 homes, ara ho produeix una sola màquina). Per la qual cosa cada vegada fa falta menys treball humà • Avui ens proposem parlar amb els nostres veïns d'Alcoi sobre aquesta gran qüestió: el treball, un dret humà oblidat?

El treball és un dret fonamental humà marcat tant en la Carta Magna espanyola, com en la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948. Es tracta d’un dret fonamental perquè és un dels instruments que permeten la realització de les persones.

El treball no solament ofereix una remuneració amb la qual poder satisfer les condicions de vida material, sinó que, en la nostra societat, també ofereix a les persones la identitat, l’autoestima i la capacitat d’integració en el sistema econòmic.

En les últimes dècades, les avançades capacitats tecnològiques han provocat que la productivitat s’haja multiplicat (el que abans produïen 200 homes, ara ho produeix una sola màquina). Per la qual cosa cada vegada fa falta menys treball humà.

Aquest fet, no obstant açò, no es tradueix en una millora humana (podríem viure millor treballant menys hores), sinó en una desigualtat global sense precedents. Els propietaris de grans capitals financers acumulen la capacitat de generar treball i tots els beneficis de la productivitat, que ells reparteixen de forma desigual.

O a cas és equitatiu que una Belén Esteban cobre 100.000 € mensuals, mentre hi ha milers de famílies amb tots els seus membres en atur? Està ben plantejat que un directiu cobre 366 vegades més que els seus treballadors, com és el cas de Pablo Isla, d’Inditex?

Avui ens proposem parlar amb els nostres veïns d’Alcoi sobre aquesta gran qüestió: el treball, un dret humà oblidat?

el poble es savi inmaculada i alfonso

Inmaculada i Alfonso./

Sorpresos i entusiasmats, Inmaculada i Alfonso accepten una conversa amb nosaltres. Els preguntem pel món laboral a l’actualitat, “que el conte el meu marit que ell és expert”. Alfonso ha treballat a Alcoi des que tenia 10 anys. “Si comencem a parlar d’això, omplim el periòdic sencer”, bromeja Inmaculada.

La veritat és que avui en dia dona pena la situació”, ens comenten. Quan Alfonso era jove la gent tenia moltes més possibilitats de guanyar-se la vida. El seu fill li diu,papa tu no et preocupes, i jo li dic: clar que em preocupe. Em preocupe pel vostre futur i pel dels meus néts”.

Inmaculada ens conta alguns casos concrets. En una perruqueria estan fent contractes d’un dia: “Abans era contracte brossa però és que ara no són ni les sobres”. La treballadora d’una panaderia demana un motxo per a treballar al seu encarregat, el qual li contesta: “què tu no tes en casa?, porta’l”. Quan li demana un dia de vacances li diu: “tu ja tens vacances a la nit, que no treballes”.

Per a solucionar la situació, Alfonso i Inmaculada creuen que els que tenen diners han d’invertir a crear treball i no en altra cosa. I els polítics han de posar-li-ho fàcil, “si no hi ha joc per a construir l’espanyola, cal cercar-li-ho i no esperar que es vaja”. Per altra banda, “el govern ha de posar unes lleis laborals justes i assegurar-se que siguen complides”.

Font: Publicació El Gratis./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *