foradia subscriutegrat

Presentació de la revista ÍTACA a Alcoi

El Centre Ovidi Montllor va ser el lloc triat per a fer la presentació del nou número de la revista Ítaca, el passat 29 de gener • L'interés especial que tenien els editors i creadors de la revista ITACA a presentar-la a Alcoi és un mecanoscrit inèdit d'un projecte d'òpera de Joan Valls amb música d'Amand Blanquer que data del 1965

revista itaca presentació

Presentació al Centre Cultural Ovidi Montllor./

Un acte bastant inusual ja que la revista Ítaca, una revista de Filologia que edita la Universitat d’Alacant, se sol presentar en la mateixa Universitat abans d’anar a altres pobles. Esta volta, en canvi, va ser un cas especial.

El número presentat de la ja nomenada revista és el 5, el d’enguany, i va dedicada a la novel·la negra en valencià, ja que és un gènere que encara està molt per conrear en la nostra literatura. No obstant això, l’interés especial que tenien els editors i creadors de la revista a presentar-la a Alcoi no era precisament la novel·la negra. Resulta que fa poc temps, el musicòleg alcoià i director del Centre Instructiu Musical Apolo d’Alcoi, Àngel Lluís Ferrando Morales va fer una troballa ben interessant a l’arxiu municipal d’Alcoi: un mecanoscrit inèdit d’un projecte d’òpera de Joan Valls amb música d’Amand Blanquer que data del 1965.

Itaca revistaEs tracta d’un text mecanografiat i inèdit del poeta alcoià que haguera sigut una òpera anomenada Jofré que explica uns fets coneguts de la València del segle XV i que, a més a més, estan reflectits en un quadre de Joaquim Sorolla (El pare Jofré protegint un foll, 1887), com també ho nomena Valls en el seu text. L’òpera narra la història del pare Jofré que, en la València del XV, es dedicava a ajudar els bojos i malalts de la ciutat i dur-los a l’Hospital d’En Clapers, el primer hospital de tot Europa i en el qual hi havia gent sense casa, pobres i, sobretot, malalts mentals. En este cas, es narren els fets concrets d’un episodi conegut de la història on el ja anomenat pare defén un boig de les burles i els atacs contra ell

En la revista, el text que explica açò és part de l’estudi fet per Àngel Lluís Ferrando, que forma part de la seua tesi i, en ell, explica la rellevància d’este text, de l’òpera en valencià i valenciana i, sobretot, del paper tan important que tingueren els alcoians Joan Valls i Amand Blanquer en la història de la literatura i la música contemporània.

L’acte va ser presentat per l’escriptor Francesc Gisbert, pel professor de la Universitat d’Alacant i escriptor també Joan Borja i pel mateix Àngel Lluís Ferrando, qui va explicar com havia descobert el text i què hi havia.

Font: Yaiza Ferrer i Alonso./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *