foradia subscriutegrat

Antonio i Pilar “estan desfent tots els drets que vam aconseguir fa anys”

El poble és savi: el bé comú • Avui preguntem als nostres veïns si creuen que des del govern s’han promogut mesures que han beneficiat al bé comú i l’interés col·lectiu o si, en canvi, creuen que no ha sigut així?

La sociologia ens ensenya que principalment hi ha dues formes de veure la realitat, dos grans marcs teòrics a través dels quals podem interpretar el món. Segons un d’ells, el Funcionalista Estructuralista, la societat funciona com un organisme unitari, totes les parts de la qual treballen solidàriament per a mantindre l’estabilitat i el bé comú.

Segons l’altra gran visió sociològica, la Teoria del Conflicte, la societat està conformada per diversos actors i classes socials que pugnen per satisfer els seus propis interessos, encara que això signifique el perjudici de les altres parts de la societat.

Segons la primera visió, el que és bo per a un actor social, ha de ser bo necessàriament per als altres actors socials. Des d’aquest punt de vista, que hi haja superrics seria bo per a tota la gent perquè la seua riquesa d’alguna forma redundarà en les altres capes socials.

Per contra, la Teoria del Conflicte ens diu que en la història sempre hi ha hagut actors socials amb interessos contraposats, sempre hi ha hagut opressors (els que acumulen la riquesa i el poder) i oprimits (els desposseïts de riquesa i poder).

Avui preguntem als nostres veïns si creuen que des del govern s’han promogut mesures que han beneficiat al bé comú i l’interés col·lectiu o si, en canvi, creuen que no ha sigut així?

Seguim aquest matí de diumenge solejat, però gèlid, possiblement estem en la setmana més freda de l’any. Molta gent està lluitant contra un constipat, o inclús contra la grip. No obstant això, hi ha molta gent pegant una miraeta als llocs del Mercat de Batoi i passejant camí a la Via Verda.

antonio i pilar el poble es savi

Antonio i Pilar./

Amb molta serenitat i saviesa, Antonio i Pilar ens contesten. Què ha fet el govern pel bé comú? “Doncs mira”, diu Antonio sense dubtar un segon, “no ha fet res del que va prometre. Per resumir, estan desfent tots els drets que vam aconseguir fa anys. Els laborals: qui perd el treball amb més de 50 anys, ja està perdut; les jubilacions, quina classe de pensió aneu a cobrar els jovents?

Per on hauria de començar un govern decent a afavorir el bé comú? “per afavorir als de baix. Perquè el capital no té una cosa clara: si no li dónes a la gent diners, per molt que produeixes, la gent no pot comprar. Cal fer una mena de rescat ciutadà, com va fer Rooselvelt amb el New Deal. “I ajudar també a la petita i mitjana empresa”, intervé Pilar, “perquè els treballadors i les petites i mitjanes empreses són el motor de la societat”.

Part de la responsabilitat de tot això és nostra”, continua Antonio. Hem oblidat que tots els drets democràtics no van vindre del no-res, sinó que van ser aconseguits per la gent. Ara toca tornar a conquistar-los. No a soles els joves, nosaltres també. Perquè això és cosa de tots”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *