foradia pressupostparticipatiualcoi

“La justícia espanyola està totalment polititzada”

• Un sistema de govern democràtic s'ha de fonamentar en la divisió del poder, per tal d’evitar la tirania de qui posseeix el poder i ho exerceix. • “S’ha creat molt d’odi enfrontat i s’ha polaritzat massa la situació de Catalunya"

Tal com han consensuat els experts al llarg de la història, un sistema de govern democràtic (el menys imperfecte que existeix) ha de fonamentar-se en l’Estat de dret (un ordre regit per la llei), i aquest en la divisió del poder, per tal d’evitar la tirania de qui ho posseeix i exerceix.

Per tal de garantir l’Estat de dret, com a mínim, ha d’existir una separació reial entre el poder legislatiu (qui realitza les lleis), el poder executiu (qui executa la posada en pràctica de les lleis) i el poder judicial (qui s’encarrega d’assegurar que es compleixen les lleis).

Tenint en compte aquesta teoria, durant els últims temps, hem viscut nombrosos fets que ens generen raonables i seriosos dubtes sobre la qualitat del nostre sistema democràtic. En concret, n’hi ha nombrosos indicis per a pensar que el poder judicial està controlat per qui governa el Regne espanyol: corruptes del govern que no van mai a presó, indults a grans defraudadors, ulls grossos davant transgressions legals de poderosos, empresonament d’artistes crítics amb el poder, implicació de la justícia en problemes polítics…

El més preocupant és que aquesta realitat està accentuant-se durant els últims moments. Fins a on arribarem? Parlem amb alguns dels nostres veïns i veïnes d’Alcoi sobre aquest tema.

Pablo i Rebeca ho afirmen rotundament: “la justícia espanyola està totalment polititzada”. N’hi ha molts fets que així ho demostren, entre ells l’empresonament de gent pel fet d’expressar-se lliurement a les xarxes socials i amb diferents manifestacions artístiques, com el rap i el teatre. Un fet que “està fent que desaparega el dret de lliure expressió”.

Altre fet que demostra que la justícia està controlada pel Govern, trencant amb la imprescindible divisió de poders en democràcia, és la gestió que es fa del conflicte a Catalunya: “el Govern ha optat per la repressió i els empresonaments en lloc del diàleg com a mètode de resolució del conflicte”.

Aquesta situació ens fica en una mena d’espiral de violència de la qual no es veu eixida, “s’ha creat molt d’odi enfrontat i s’ha polaritzat massa la situació. La solució seria el diàleg, però es veu molt complicat”.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *