foradia subscriutegrat

Assemblea Guanyem: qualsevol alcoià pot presentar-se candidat

La forma jurídica que prenga Guanyem Alcoi serà una coalició adaptada a la nova política • Qualsevol alcoià podrà presentar-se com a candidat a les regidories i a l’alcaldia (a través del correu electrònic comiteelectoral@guanyemalcoi.com, des d’ara fins al dia 6 de març) • No podran ordenar-se en les llistes més de dos homes o dones seguits o seguides • Un nou espai electoral que tombe la dinàmica bipartidista que tant ha devaluat la democràcia

Més de vuitanta persones vam presenciar l’assemblea de Guanyem Alcoi en l’Ovidi Montllor el divendres a la vesprada. En ella es van aprovar quatre temes: el codi ètic, el reglament de primàries, la fórmula jurídica electoral i el mètode de finançament.
Respecte al codi ètic, es va acordar fer efectiu el mecanisme de revocació dels representants. Tots els candidats a càrrecs públics per Guanyem han de firmar la renúncia a la seua acta de càrrec per avançat. D’aquesta forma serà l’assemblea Guanyem (i no els representants) la que a efectes pràctics decidisquen les qüestions d’importància.

guanyem març 1

Daquesta forma es materialitza “un mecanisme contra el transfuguisme que garanteix que [els representants] puguen ser revocats en el moment en què l’assamblea així ho considere, i no puguen mantenir-se a una responsabilitat pública sense el recolzament de la plataforma”.

Es va aprovar un reglament de primàries obert a tothom, sense cens previ. Qualsevol alcoià podrà presentar-se com a candidat a les regidories i a l’alcaldia (a través del correu electrònic comiteelectoral@guanyemalcoi.com, des d’ara fins al dia 6 de març). Els dies  7 i 8 es podran presentar al·legacions a un comité electoral que velarà per donar garanties de transparència al procés. Igualment, tot alcoià podrà votar als seus candidats (del 16 al 19 de forma telemàtica i del 21 al 22 de forma presencial). La llista final quedarà ordenada el dia 23 segons el nombre de vots rebuts pels candidats.

calendari primàriesA més, es va aprovar una “cremallera de dos” segons la qual es garantisca la paritat entre homes i dones; no podran ordenar-se en les llistes més de dos homes o dones seguits o seguides.

La forma jurídica que prenga Guanyem Alcoi serà una coalició adaptada a la nova política. Així queden assumides les avantatges de la forma jurídica de la coalició (com aprofitar els vots de les diputacions) així com la necessitat d’adaptar-se a les formes de fer una política més democràtica: les primàries són obertes a la ciutadania, les decisions majors es prendran de forma assembleària, no es pactaran quotes en les candidatures, es faran efectius els revocatoris, es contempla un codi ètic i el seu programa està obert a elaboració ciutadana.

Pel que fa al finançament, es va acordar que “Guanyem Alcoi es comprometa a buscar mitjans de finançament propis amb la realització d’activitats per captar fons que, junt a l’ajuda disposada per EUPV, seran utilitzats de manera transparent per fer front a la campanya electoral”. D’aquesta forma, Guanyem Alcoi, acabades les eleccions municipals, queda compromesa a tornar els diners “mitjançant la disponibilitat de les aportacions que els càrrecs electes i els de lliure designació hauran de fer en  compliment de la Carta Financera de Guanyem Alcoi”.

Respecte al control de les depeses de campanya “serà exercit i decidit únicament per Guanyem Alcoi des de les propostes que s’elaboren en la Comissió d’Organització, Finances i Logística i s’aproven en la Coordinadora”. Cal afegir que segons la plataforma, la campanya electoral serà “totalment transparent” i “cada despesa quedarà reflectida a la seua pàgina web, a l’abast de qualsevol ciutadà que vulga conèixer en què es gasten els diners”.

Mauro Colomina, moderador de l’assemblea, vol concluir que “va ser una assemblea amb un bon grau de debat, fins i tot de dissensió, que va ajudar a enriquir les propostes que es van aprovar. Estem molt satisfets perquè es va tornar a demostrar que gent de diferents partits, entitats i col·lectius estem avançant molt per aconseguir crear un nou espai electoral que tombe la dinàmica bipartidista que tant ha devaluat la democràcia”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *