foradia mediambient

Guanyar Alcoi reivindica l’aconfessionalitat de l’Ajuntament d’Alcoi

• “L'Ajuntament no pot d'implicar-se en assumptes que corresponen a l'església catòlica” • Guanyar no demana que se li retire a la Verge dels Llirisel títol d'Alcaldessa Perpètua, “simplement demanem que no se li commemore a les Institucions aquest títol”.


L’Ajuntament no pot d’implicar-se en assumptes que corresponen a l’església catòlica”, així reivindica Guanyar Alcoi l’aconfessionalitat de l’Ajuntament d’Alcoi.

Ho fa emparant-se en el Codi de Bon Govern de la Generalitat Valenciana sobre aconfessionalitat, que indica que “les persones subjectes al Codi procuraran que les institucions o corporacions a les quals pertanyen s’abstinguen, corporativament, de participar en les presències d’actes religiosos”.

En aquest sentit, Cristian Santiago, regidor del grup municipal, opina que la Romeria és un acte important i bonic a Alcoi, però no ha de barrejar-se en les Institucions”.

El regidor afirma que “no podem entendre com es commemora a la Verge dels Lliris com a figura política, com a Alcaldessa Perpètua, quan aquesta ja té la seua màxima distinció del poble d’Alcoi sent la nostra patrona“.

Guanyar vol aclarir que no demana que se li retire el títol d’Alcaldessa Perpètua, “simplement demanem que no se li commemore a les Institucions aquest títol”.

La Institució pública és de totes i tots: cristians, budistes, ateus, musulmans, jueus… per això cap acte religiós hauria d’estar emparat per les institucions públiques i democràtiques, remarca Santiago.

El regidor reivindica que aquest precepte ho recomana també el Papa Franciscol’Estat ha de ser aconfessional. Això no vol dir que haja de ser contrari a les religions. Hem de respectar-les, però un Ajuntament que representa a tota la ciutadania en la seua pluralitat no pot ni deu promocionar actes religiosos, siguen de la religió que siguen.

I acusa el Govern del PSOE de no compartir aquest precepte per tal de separar la religió, “siga quina siga, de les Institucions, i planteja fer un homenatge a la Verge dels Lliris, rebent-la a l’Ajuntament i permetent que passe la nit a la Casa Consistorial”.

Moció d’aconfessionalitat

Per altra banda, cal recordar que el grup municipal ja va presentar una moció en maig de l’any passat que defensava la conveniència del fet que les autoritats de l’Ajuntament no exerciren com a tal, ocupant llocs de rellevància en actes de tipus estrictament religiosos com misses i processons, deixant a la decisió personal l’assistència a aquests, com qualsevol persona.

El defensor d’aquesta moció, Aleixandre Sanfrancisco, membre actiu de l’HOAC (Hermandad Obrea de Acción Católica), ja assenyalava en aquell ple que “volíem evitar la presència incòmoda de les autoritats no creients quan assisteixen a actes que poden anar en contra de les seues conviccions i de les persones a les quals representen, i que poden violentar les seues consciències. El que ara pareix normal, la presència de les autoritats en els actes religiosos, no ho pareixeria si es donara al contrari. Què pensaríem de la presència institucional d’un bisbe en el saló de plens, en un lloc destacat i en representació de l’Església cada vegada que després d’unes eleccions es constitueix una nova corporació municipal? Al fons del debat que la moció planteja està la qüestió de l’Estat laic, com creguem que hauria de ser aquest Estat, i el nou espai de convivència que es crea”.

Per acabar, Santiago afirma que “cal crear un espai de convivència laic, això no vol dir antireligiós, sinó un espai on capiguem tots i on les nostres conviccions morals personals i de caràcter individual es debaten i respecten, però que no s’interposen contra altres. Hem de preservar la convivència entre persones amb visions diferents, el pluralisme i el bé comú. I que aquest espai del qual parlem, siga de llibertat en el que càpiguen creients i ateus, ateus i agnòstics, cristians i budistes. Malauradament aquesta decisió del Govern del PSOE ens fa més bé recordar una època predemocràtica on aquesta visió plural i democràtica no es compartia“.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *